Ακροβατεί ο Γκόρντον Μπράουν πάνω στις κάλπες του Ιουνίου
Θέμα ηγεσίας ενδέχεται να ανοίξει στους Εργατικούς της Βρετανίας εάν έχουν εξαιρετικά κακές επιδόσεις στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εκτιμούν οι αναλυτές και τα μίντια προβάλλουν ως φαβορί για τη διαδοχή τον υπουργό Υγείας Αλαν Τζόνσον. Πάντως, ένα κακό αποτέλεσμα δεν θα είναι απαραίτητα μοιραίο...
51
Θέμα ηγεσίας ενδέχεται να ανοίξει στους Εργατικούς της Βρετανίας εάν το κόμμα έχει εξαιρετικά κακές επιδόσεις στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, εκτιμούν οι αναλυτές και τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν ως φαβορί για τη διαδοχή τον υπουργό Υγείας Αλαν Τζόνσον.
Πάντως, ένα κακό αποτέλεσμα τον Ιούνιο μπορεί και να μη σταθεί μοιραίο για τον Γκόρντον Μπράουν, ενώ σύμφωνα με κάποιους αναλυτές όλα είναι ανοιχτά και για τις βουλευτικές εκλογές του 2010 παρόλο που οι περισσότεροι προβλέπουν εκλογική ήττα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.
Θυμίζει Τζον Μέιτζορ…
Τα αλεπάλληλα οικονομικά και πολιτικά πλήγματα που δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργό έχουν μειώσει την αξιοπιστία του και έχουν αυξήσει τις ομοιότητες ανάμεσα στην τύχη του Τζον Μέιτζορ, του ηγέτη των Συντηρητικών, ο οποίος έχασε την εξουσία από τους Εργατικούς το 1997.
Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors (S&P) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δε θα μεταβληθεί η πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ, ωστόσο προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση, αξιολογώντας αρνητικά τις προοπτικές λόγω της διόγκωσης του δημοσίου ελλείμματος.
Ήταν το καλύτερο «δώρο» για τους Συντηρητικούς αντιπάλους του Μπράουν που έτσι θα ενισχύσουν τις επιθέσεις τους απέναντι στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός,λ την ώρα που εκείνος επιχειρεί να περιορίσει τη ζημιά από το πρόσφατο σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες.
Το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις στο χαμηλό ποσοστό του 20%, περίπου 16 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς, οι οποίοι δηλώνουν όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιστρέψουν στην εξουσία.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη πιθανότητα από μία εκλογική ήττα των Εργατικών» λέει ο Νιλ Κάρτερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Γιορκ. «Επί του παρόντος το μόνο που παραμένει υπό συζήτηση είναι πόσο μεγάλη πλειοψηφία θα εξασφαλίσουν οι Συντηρητικοί».
Οι συγκρίσεις με την κατάσταση που επικρατούσε έναν χρόνο πριν από το τέλος της 18χρονης διακυβέρνησης της χώρας από τους Τόρις ενισχύουν αυτή την άποψη.
Στις τοπικές εκλογές τον Μάιο του 1996, 12 μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, οι Εργατικοί εξασφάλισαν 43% έναντι 27% των Συντηρητικών, προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων, μικρότερο όμως από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.
Ο Μέιτζορ εγκατέλειψε την εξουσία ζητώντας τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέχρι την τελευταία στιγμή και ο Μπράουν είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει το ίδιο, ελπίζοντας σε κάποιο είδος πολιτικής εξιλέωσης -ο Μάιος του 2010 δείχνει η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Οι Εργατικοί απέσπασαν στις εκλογές τον Μάιο του 1997 πλειοψηφία 179 εδρών, εξασφαλίζοντας το 43% έναντι 31% των Συντηρητικών.
Ο Στίβεν Φίλντινγκ, διευθυντής του Κέντρου για τη Βρετανική Πολιτική στο πανεπιστήμιο του Nottingham προβλέπει ήττα του Μπράουν στις επόμενες γενικές εκλογές και μάλιστα τη θεωρεί αναπόφευκτη, αλλά διευκρινίζει ότι οι Τόρις θα δυσκολευτούν να πετύχουν την απόλυτη πλειοψηφία.
«Η μάχη τώρα θα κρίνει πόσο μεγάλη θα είναι η ήττα για τους Εργατικούς και κατά πόσο θα μπορέσουν να εμποδίσουν τους Συντηρητικούς από το να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία» λέει.
Το θέμα της οικονομίας είναι σχεδόν απίθανο να βοηθήσει τον Μπράουν.
Ο οίκος S&P ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος της Βρετανίας πλησιάζει πλέον το 100% του ΑΕΠ, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών δαπανά δισεκατομμύρια για τη διάσωση των τραπεζών και την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, που βιώνει την χειρότερη ύφεση από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
…αλλά ίσως αντέξει
Το σκάνδαλο με τις υπερβολικές δαπάνες των βουλευτών έχει πλήξει όλα τα μεγάλα κόμματα στη χώρα, αλλά κυρίως τους Εργατικούς, καθώς θεωρείται ότι δεν έχουν κάνει πολλά για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στα 12 αυτά χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία.
Ο Τζάστιν Φίσερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Brunel, υποστηρίζει πάντως ότι ο Μπράουν εξακολουθεί να έχει ελπίδες.
«Τους τελευταίους τρεις ή τέσερρις μήνες αυξάνεται η αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί… αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αποτέλεσμα επιβράβευσης της κυβέρνησης. Εκτιμώ ότι σε αυτό θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους» λέει.
Θέμα ηγεσίας;
Ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία από τον Τόνι Μπλερ πριν από δύο χρόνια, μετά από μία δεκαετία ως υπουργός Οικονομικών, ενδέχεται να μην έχει την ευκαιρία να ηγηθεί των Εργατικών στις επόμενες εκλογές.
Μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας αν το κόμμα έχει εξαιρετικά κακές επιδόσεις στις τοπικές εκλογές στις 4 Ιουνίου και στις ευρωεκλογές, αφού προβλέπεται ότι κάποια μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, αναμένεται να ευνοηθούν από την απαξίωση των μεγαλύτερων κομμάτων από τους ψηφοφόρους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόσφατο σκάνδαλο.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία για εκείνους που θέλουν να απαλλαγούν από τον Μπράουν» λέει ο Φίσερ.
Φαβορί ως διάδοχος του Μπράουν θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας Αλαν Τζόνσον.
Όμως ένα κακό αποτέλεσμα μπορεί να μην σταθεί μοιραίο για τον Μπράουν.
Οι Εργατικοί απέσπασαν μόλις 23% της ψήφου στις ευρωεκλογές του 2004, αλλά μετά από έναν χρόνο αναδείχτηκαν νικητές στις γενικές εκλογές.
Μετά την 4η Ιουνίου ο Μπράουν αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
Η υπουργός Εσωτερικών Χέιζελ Μπλέαρς, το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο με τις δαπάνες, ενδέχεται να είναι ένα από τα «θύματα».
Οι Financial Times έγραψαν την Πέμπτη ότι ο υπουργός Επιχειρήσεων, Πίτερ Μάντελσον, μπορεί να «προαχθεί» σε υπουργό Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος κάποτε θεωρείτο ως εχθρός του Μπράουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Περιστέρι Betsson – Καρδίτσα 82-69: Νίκη μετά από την 6η Δεκεμβρίου για τους γηπεδούχους
- «Προδομένη» νιώθει η Βικτόρια Μπέκαμ από τον Μπρούκλιν -Τον προστάτευε επί χρόνια από «σκοτεινές ιστορίες»
- Η βαθμολογία της Super League μετά τις νίκες Ολυμπιακού και ΑΕΚ – Ντέρμπι την επόμενη αγωνιστική
- Κρίσεις Ταξιάρχων Ελληνικής Αστυνομίας – Τοποθετήθηκαν οι Υποστράτηγοι
- Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς της Μινεσότας ότι «υποκινούν εξέγερση»
- Φιντάν: Αν η Τουρκία ήταν στην ΕΕ δεν θα είχε γίνει Brexit