Υποβαθμίζει το «μήνυμα» της κάλπης των ευρωεκλογών η ΝΔ
Να αποδυναμώσει τη σημασία και τον αντίκτυπο στην κυβέρνηση ενός ενδεχόμενου αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές επιχειρεί η ΝΔ, καθώς και οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ του ΠΑΣΟΚ. «Πυρετός» σε Ρηγίλλης και Ιπποκράτους για τα ευρωψηφοδέλτια και τις συγκεντρώσεις της Κυριακής.
53
Να αποδυναμώσει τη σημασία και τον αντίκτυπο στην κυβέρνηση ενός ενδεχόμενου αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές επιχειρεί η ΝΔ, καθώς και οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κ.Καραμανλής θα απευθύνει μήνυμα για τις ευρωεκλογές κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, Παρασκευή, ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης αναμένεται να κάνει και δημόσια δήλωση.
Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκονται Ρηγίλλης και Ιπποκράτους για τα ευρωψηφοδέλτια και τις συγκεντρώσεις της Κυριακής.
«Πυρετός» στα κομματικά επιτελεία
Ο Κ.Καραμανλής θα μιλήσει στην Αρτα και ο Γ.Παπανδρέου στην Πάτρα, ενώ σχεδόν ταυτόχρονη αναμένεται να είναι και η ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων των δύο μεγάλων κομμάτων την Κυριακή.
Η ΝΔ οργανώνει ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο και όπως όλα δείχνουν επικεφαλής της ευρωλίστας της ΝΔ θα τεθεί τελικώς η Μαριέττα Γιαννάκου.
Η πρώην υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Παρασκευής δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ωστόσο έκανε μια δήλωση με νόημα, λέγοντας ότι εάν πάει στην Ευρωβουλή, θα μείνει.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Κυριακή και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος θα τεθεί ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, παρατηρώντας ότι δεν απαντά σε προσωπικές ερωτήσεις. Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε στην Κίνα, όπου βρίσκεται, για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, χαριτολογώντας δήλωσε: «Θα διαλογιστώ με τον Κομφούκιο και θα σας πω…»
Υποβαθμίζει το μήνυμα της κάλπης η ΝΔ
Να αποδυναμώσει τη σημασία και τον αντίκτυπο της επερχόμενης -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- ήττας της στις ευρωεκλογές επιχειρεί με τον πιο επίσημο τρόπο η Νέα Δημοκρατία, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα στη Ρηγίλλης.
Σε μια πρώτη συζήτηση της στρατηγικής των ευρωεκλογών, προεδρεύοντος του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, όπως οι Πρ.Παυλόπουλος, Γ. Σουφλιάς, Ευ. Μεϊμαράκης, Ντ.Μπακογιάννη, του γραμματέα της ΝΔ Λ.Ζαγορίτη και υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, αποσυνδέθηκε το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών από ενδεχόμενες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Το κεντρικό μήνυμα που προετάχθη είναι ότι «οι ευρωεκλογές δίνουν μηνύματα που θα αξιολογηθούν και θα συζητηθούν, αλλά δεν κρίνουν την κυβέρνηση».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, επί της ουσίας στη δίωρη συνεδρίαση, όπου κατεγράφη διαφορετική προσέγγιση από κάποιους ως προς το διακύβευμα των ευρωεκλογών και την ερμηνεία του, αναδείχθηκαν τα εξής συμπεράσματα:
– Χαμηλώνει ο πήχης για το τι κρίνεται στις ευρωεκλογές. Η γραμμή είναι ότι δεν κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά η πορεία της Ευρώπης εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
– Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει μπροστά με πολιτική ατζέντα και να αφήσει πίσω της τη σκανδαλολογία.
– Να επιχειρηθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κομματικής βάσης, καθώς ο φόβος της αποχής είναι υπαρκτός και μπορεί να προκαλέσει πολιτική ζημιά.
Ανοίγει η «ψαλίδα»
Σύμφωνα με το γκάλοπ της MRB για λογαριασμό του δικτυακού τόπου newstime, η «ψαλίδα» εξακολουθεί να ανοίγει υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,7% έναντι 28,2% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,1%, ο ΛΑΟΣ με 5,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,4%.
Επίσης, το προβάδισμα του Κ.Καραμανλή ως καταλληλότερου για την πρωθυπουργία μειώνεται στο 36,4% (από 39,9% στις 3 Μαΐου, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας), ενώ το ποσοστό του Γ.Παπανδρέου βελτιώνεται ελαφρά, φθάνοντας στο 34,4%.
Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 35,7% έναντι της ΝΔ με 28,5%.
Εξ άλλου, από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι το κλείσιμο της Βουλής είχε αρνητικό αντίκτυπο για την ΝΔ, καθώς και ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (81,6%) θεωρεί πως η οδηγία «σεμνά και ταπεινά» του Κ.Καραμανλή προς τα στελέχη του δεν εφαρμόστηκε από κανέναν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
- Γουατεμάλα: 7 αστυνομικοί δολοφονούνται από συμμορίες μετά τις εξεγέρσεις σε φυλακές
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα