«Ανω Κάτω» και «Over the under the Over» στο Μουσείο Μπενάκη
Τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη έγιναν πηγή έμπνευσης για τους οκτώ καλλιτέχνες της ομάδας «Αφή», που μετέπλασαν τα παλιά αντικείμενα δίνοντας νέες φόρμες σε μια έκθεση με τίτλο «Ανω Κάτω». Στο μουσείο παρουσιάζεται παράλληλα έκθεση έργων του Γερμανού ζωγράφου Χέλμουτ Μίντερντοφ.
38
Τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη έγιναν πηγή έμπνευσης για τους οκτώ καλλιτέχνες εφαρμοσμένων τεχνών της ομάδας «Αφή», που μετέπλασαν τα παλιά αντικείμενα δίνοντας νέες φόρμες σε μια έκθεση με τίτλο «Ανω Κάτω».
Η έκθεση εγκαινιάζεται το βράδυ της Δευτέρας στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Οι καλλιτέχνες της «Αφής» γιορτάζουν τα 30 χρόνια κοινής τους δράσης, παρεμβαίνοντας και στο Μουσείο επί της Κουμπάρη.
Για παράδειγμα, η κατασκευάστρια κοσμημάτων Κορίνα Κουτούζη εμπνέεται από την τρέμολα, την μακριά καρφίτσα που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για να στερεώνουν και να στολίζουν τον γυναικείο κεφαλόδεσμο, και δημιουργεί με ακρίβεια, αρτιότητα και ποιητικότητα έργα από μέταλλο ιδιαίτερης ελαστικότητας.
Η Judith Allen-Ευσταθίου μελετά κρητικά κεντήματα του Μουσείου Μπενάκη και δημιουργεί μια μεγάλη λιθογραφία με φυτικά μοτίβα. Τυπώνει επίσης το περίγραμμα των μοτίβων αυτών σε μικρά τετράγωνα κομμάτια υφάσματος, τα οποία στέλνει σε ανύπαντρες γυναίκες στην Όαση της Σίβα, μέσα στην έρημο, οι οποίες κεντούν πάνω στα μοτίβα της Ευσταθίου, τα δικά τους πρωτότυπα σχέδια.
Αυτές και άλλες πολλές καινοτομίες της «Αφής» θα παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 7 Ιουνίου, παράλληλα με την μεγάλη έκθεση του Γερμανού Χέλμουτ Μίντερντοφ, διάσημου ζωγράφου στην Ευρώπη, που σύστησε στο ελληνικό κοινό το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη και μεταφέρει αυτή την περίοδο την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο Μουσείων.
Τον 56χρονο «νεοφιλέλληνα» Μίντερντοφ, που εδώ και μια εικοσαετία ζει και εργάζεται στην Αθήνα, παρουσίασε ο διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου, Ντένης Ζαχαρόπουλος, ως Γερμανό καλλιτέχνη της γενιάς του, που κατάφερε να κάνει το ευρωπαϊκό όραμα πραγματικότητα, αφήνοντας πίσω τις ενοχές της μεταπολεμικής Γερμανίας για το Γ Ράιχ και αντιμετωπίζοντας την ιστορία όχι ως παράδοση, αλλά δίνοντάς της νέα πνοή.
Αναφέρθηκε ειδικά στην ομάδα που ανήκει ο Μίντερντοφ, την οποία οι κριτικοί τέχνης ονόμασαν «Νέους Αγριους» για το νεοεξπρεσιονιστικό τους στυλ. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες χαρακτήρισαν τη ζωγραφική τους «ορμητική ζωγραφική».
Η έκθεση με τίτλο «Over the under the Over» θα λειτουργήσει έως το τέλος Μαΐου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
- Europa League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών – Πότε είναι ο τελικός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442