Λονδίνο: Διακοπές στην Ελλάδα ή την Ταϊλάνδη; Αυτό ακριβώς το δίλημμα έθεσαν Βρετανοί νευροεπιστήμονες σε μια ομάδα εθελοντών και, μελετώντας την αντίδραση του εγκεφάλου τους, μπόρεσε να εντοπίσει την περιοχή που δραστηριοποιείται στην επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού.

Παράλληλα, μπόρεσε να προβλέψει, με βάση την ενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρωνικών κυκλωμάτων, ποια χώρα θα διάλεγαν οι εθελοντές για το καλοκαίρι.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Νευροαπεικόνισης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τηνΔρ Τάλι Σάροτ, δημοσίευσε τη σχετική εργασία στο επιστημονικό έντυποJournal of Neuroscience.

Η περιοχή που πονοκεφαλιάζει για το τι θα διαλέξουμε, είναι ο λεγόμενος κερκοφόρος πυρήνας, ο οποίος αποτελεί τμήμα του νεοραβδωτού σώματος, που βοηθά στην κίνηση. Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου, ο κερκοφόρος πυρήνας, εμπλέκεται στην πρόβλεψη της ανταμοιβής (ηδονής) από μια συγκεκριμένη επιλογή.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, με βάση λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες, ακόμα κι αν κατ’ αρχήν οι άνθρωποι «βαθμολογούν» δύο επιλογές με ίδιο βαθμό, τελικά επιλέγουν εκείνο τον ταξιδιωτικό προορισμό (ή οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους) που ενεργοποιεί περισσότερο τη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή.

Αρα η παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν ποια είναι η επιλογή και γενικότερα οι προτιμήσεις ενός ανθρώπου, πριν καν την εκφράσει με λόγια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr