Παρέμβαση της Διακομματικής Επιτροπής για την κατάσταση στις γυναικείες φυλακές
Υπόμνημα-παρέμβαση για τις συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων γυναικών στα σωφρονιστικά καταστήματα ετοιμάζει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, την οποία και θα στείλει άμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, μετά τα όσα της καταγγέλθηκαν περί απάνθρωπης και μεσαιωνικής κατάστασης.
103
Την άμεση αντίδραση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας προκάλεσαν τα όσα κατέθεσαν στην Επιτροπή η εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», Ιωάννα Δρόσου και ο εγκληματολόγος, Αγγελής Τσιγκρής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος ελέγχου των γυναικών κρατουμένων για να αποτραπεί η είσοδος ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές.
Με υπόμνημα-παρέμβαση, που θα σταλεί άμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, η Επιτροπή θα καταγράφει τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις φυλακές, ιδιαίτερα στις γυναικείες και θα ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ αυτών και την άμεση κατάργηση του «κολπικού ελέγχου» των φυλακισμένων γυναικών.
Οι περιγραφές και καταγγελίες της κ.Δρόσου για το πως διεξάγεται ο συγκεκριμένος έλεγχος και η έκκλησή της ότι «πρέπει σήμερα, τώρα, να σταματήσει ο γολγοθάς, ο εξαναγκασμός και ο εξευτελισμός της κάθε κρατούμενης», προκάλεσαν τον έντονο προβληματισμό όλων των μελών της Διακομματικής Επιτροπής.
Η κ. Δρόσου έκανε λόγο για «απάνθρωπη και μεσαιωνική κατάσταση», ενώ κατέθεσε στην Επιτροπή επιστολές κρατουμένων που περιγράφουν με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τον «βιασμό που υφίστανται με τους ελέγχους, κολπικό και πρωκτικό, στους οποίους εξαναγκάζονται να υποβληθούν».
Θα συνταχθεί, μάλιστα, άμεσα έκθεση με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής που θα θέτει σε προτεραιότητα τα ζητήματα φυλακισμένων γυναικών.
Η έκθεση θα σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς και στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αναχωρεί για το ματς με τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός – Τι ισχύει με τον τραυματισμό του Κέντρικ Ναν
- Χανιά: Στο εδώλιο ο οδηγός της Πόρσε που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε τον 23χρονο Παναγιώτη
- Κρίσιμη ευρωπαϊκή ρεβάνς: Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την Καρλοβάρσκο στο «Μ. Μερκούρη»
- Όσο οι Ευρωπαίοι μιλάνε στο Νταβός, ο Τραμπ αποσύρει στρατεύματα από το ΝΑΤΟ
- Hellenic Train: Ακυρώνονται τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Άγιος Ανδρέας – Ρίο λόγω πτώσης δέντρου
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» για τον τελικό με τον Άγιαξ – Χιλιάδες αιτήσεις για εισιτήριο