Καρνιτίνη και Καρδιά
Μία από τις ουσίες της διατροφής, που τελευταία θα λέγαμε πως ακούγεται πολύ, είναι η Καρνιτίνη. Η Καρνιτίνη λοιπόν πρωτοανακαλύφθηκε το 1905 όταν απομονώθηκε από μυϊκό ιστό μοσχαριού. Πενήντα χρόνια αργότερα είδαν το φώς της δημοσιότητας οι πρώτες έρευνες σχετικά με την δράση της Καρνιτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μία από τις ουσίες της διατροφής, που τελευταία θα λέγαμε πως ακούγεται πολύ, είναι η Καρνιτίνη. Η Καρνιτίνη λοιπόν πρωτοανακαλύφθηκε το 1905 όταν απομονώθηκε από μυϊκό ιστό μοσχαριού. Πενήντα χρόνια αργότερα είδαν το φώς της δημοσιότητας οι πρώτες έρευνες σχετικά με την δράση της Καρνιτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Καρνιτίνη έχει χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε καταστάσεις μυοκαρδιοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ερευνών που αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία.
Η πολύτιμη λοιπόν αυτή ουσία, παράγεται από τον οργανισμό μας μέσω δύο αμινοξέων (Λυσίνη και Μεθειονίνη) υπό την επάρκεια βιταμίνης C, B6, νιασίνης και σιδήρου.
Παραταύτα έλλειψη σε Καρνιτίνη μπορεί να εμφανιστεί σε καταστάσεις υπερθυρεοειδισμού, σε πολύ έντονη και παρατεταμένη άσκηση και σε τήρηση δίαιτας χορτοφαγικού τύπου.
Καλές πηγές Καρνιτίνης είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
health.in.gr
- Γυμναστική express: Η ρουτίνα των 5 λεπτών που δίνει ενέργεια όλη τη μέρα
- «Δικάζει» η Κρίστεν Στιούαρτ: Ο Μπράντο παρουσιάζεται σαν ήρωας – Αν μια γυναίκα έκανε το ίδιο, θα την έτρωγαν ζωντανή
- Σχέσεις: Κρύο καιρός για δύο, αλλά προσοχή στην επιστροφή στον πρώην
- O χάρτης των νέων μισθών από το 2026
- Μεταξύ πραξικοπημάτων, ξένων πατρώνων και τζιχαντιστών – Το Σαχέλ ως νέο παγκόσμιο επίκεντρο της τρομοκρατίας
- Economist: «Σκαρφαλώνοντας» τη λίστα με την «οικονομία της χρονιάς» – Η πρωταθλήτρια, οι χαμένοι και η θέση της Ελλάδας


