
Περικοπή μετεγγραφών και αλλαγές στο σύστημα της βάσης του «10» μελετά το υπ.Παιδείας
Την περικοπή των μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και νέα μέθοδο εφαρμογής της βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μελετά το υπουργείο Παιδείας, μετά τις σχετικές προτάσεις που κατέθεσαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στη διάρκεια της Συνόδου τους, στην Πάτρα.
43
Την περικοπή των μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και νέα μέθοδο εφαρμογής της βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μελετά το υπουργείο Παιδείας, μετά τις σχετικές προτάσεις που κατέθεσαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ στη διάρκεια της Συνόδου τους, στην Πάτρα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ πρότειναν να περικοπούν οι μετεγγραφές και ταυτόχρονα να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για τους σπουδαστές, ώστε να παραμένουν στα τμήματα εισαγωγής τους.
Πρότειναν, επίσης, να αλλάξει η μέθοδος εφαρμογής της βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ώστε αντί για δέκα (με άριστα το είκοσι) που είναι σήμερα να ισοδυναμεί με το 50% της υψηλότερης βαθμολογίας που επιτυγχάνεται σε ένα τμήμα.
Δηλαδή, αν σε κάποιο τμήμα ΤΕΙ ο πρώτος εισαχθείς έχει βαθμό 14, τότε η βάση εκεί θα διαμορφωθεί σε 7 και όχι σε 10.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζήτησαν επίσης νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τα ιδρύματα, διοργάνωση αυτόνομων μεταπτυχιακών, αύξηση προσωπικού και χρηματοδότηση ανάλογη των ΑΕΙ, αξιολόγηση των ιδρυμάτων τους και άμεση έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όσες ειδικότητες δεν έχουν.
Στη Σύνοδο παρουσιάστηκε και η πρόταση του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνου Μουτζούρη για συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ με ομοειδή τμήματα των ΑΕΙ, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
Για το ζήτημα των μετεγγραφών ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο θα το προσεγγίσει με τρόπο που να μην οδηγήσει σε «απώλεια της κοινωνικής ευαισθησίας».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Στρατάκη στη Βουλή για το θέμα των μετεγγραφών, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο μελετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χαμός στην Αργεντινή: Ποδοσφαιριστής φώναξε «βόμβα» μέσα σε αεροπλάνο και συνελήφθη (vid)
- UBS: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες – Ελκυστικές οι αποτιμήσεις
- Αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι στην Εύβοια – Πέντε νεαροί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται
- Ο Μαρτσίνιακ, ο τραυματισμός του, το μουντιάλ και η Σαουδική Αραβία
- Ουγγαρία: Ο Μαγιάρ δεν βλέπει «ούτε στα επόμενα δέκα χρόνια» ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
- Καιρός: Ερχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης – Υψηλές θερμοκρασίες και λασποβροχές
