Συρρίκνωση του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος το 2008
Συρρικνώθηκε στα 176,2 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2008, παρά τον όγκο ρεκόρ των εξαγωγών γερμανικών προϊόντων. Λόγω της οικονομικής κρίσης, αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος φέτος.
28
Συρρικνώθηκε στα 176,2 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2008, παρά τον όγκο ρεκόρ των εξαγωγών γερμανικών προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.
Πέρυσι, οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το 2007, ανερχόμενες σε 994,9 δισ. ευρώ, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2008 πριν η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ εξελιχθεί σε πιο γενικευμένη πτωτική στροφή του παγκόσμιου εμπορίου.
Η αύξηση 6,3% που σημείωσαν πέρυσι οι εισαγωγές – ανήλθαν σε 818,6 δισ. ευρώ – οδήγησε, ωστόσο, σε συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος από τα 195,3 δισ. ευρώ στα οποία είχε ανέλθει το 2007. Η συρρίκνωση αυτή ήταν η πρώτη σε ετήσια βάση από το 2003.
Λόγω του αντίκτυπου της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος φέτος. Τον Ιανουάριο, μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008 και διαμορφώθηκε στα 8,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 17,3 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.
Τον ίδιο μήνα, οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων κατέγραψαν πτώση 20,7% (ανήλθαν σε 66,6 δισ. ευρώ), τη μεγαλύτερη στα τελευταία δεκαέξι χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Ιαπωνία: Ισόβια κάθειρξη στον δολοφόνο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε
- «Φαρσοκωμωδία» CIA-Ροντρίγκες: Γιατί η διάδοχος του Μαδούρο είναι τόσο θερμή με τον απαγωγέα του;
- Ο Γιάννης Μώραλης στην ετήσια εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
- Τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός να βρεθεί απευθείας στη League Phase του Champions League την επόμενη σεζόν
- Κυβέρνηση: Μετρά τις πληγές της από τα μπλόκα – Θυμήθηκε την «εθνική συναίνεση» για τον πρωτογενή τομέα
- Κακοκαιρία στην Αττική: Φούσκωσε ο Ιλισσός – Δείτε βίντεο

