103

Μια «νόμιμη και ουσιαστική αυτονομία» για το Θιβέτ ζήτησε από την Κίνα ο Δαλάι Λάμα σε ομιλία που έδωσε ανήμερα της 50ης επετείου της εξέγερσης στο Θιβέτ ενάντια στο Πεκίνο.

«Εμείς, οι Θιβετιανοί αναζητούμε μία νόμιμη και ουσιαστική αυτονομία, που θα μας επέτρεπε να ζούμε μέσα στα πλαίσια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Νταρμσάλα της βόρειας Ινδίας, όπου βρίσκεται εξόριστος.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη στο Θιβέτ», συμπλήρωσε ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Κίνα ότι από την εξέγερση της 10ης Μαρτίου 1959 είναι υπεύθυνη για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Θιβετιανών, μετατρέποντας τη χώρα σε «μια κόλαση στη γη».

Εν τω μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στο Θιβέτ και σε συγκεκριμένα σημεία της δυτικής Κίνας.

Μετά την ομιλία του Δαλάι Λάμα χιλιάδες νεαροί Θιβετιανοί βρήκαν στους δρόμους της Νταρμσάλα φωνάζοντας «Έξω η Κίνα!» και «Το Θιβέτ ανήκει σε Θιβετιανούς!».

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται επίσης στο Νέο Δελχί, τη Σεούλ, την Καμπέρα και την Αυστραλία.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες στην πρωτεύουσα της Λάσα αναφέρουν ότι είναι αυξημένες οι αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη.

«Υπάρχουν αστυνομικοί στους δρόμους, στους σταθμούς των λεωφορείων, σε οδικές αρτηρίες ακόμα και σε μικρά αλσύλλια», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Φέτος έχουν σχηματιστεί αλυσίδες αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες ελέγχουν τα σύνορα του Θιβέτ με τη νότια Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν).

«Για να διατηρηθεί η σταθερότητα και η προστασία του Θιβέτ αναπτύχθηκαν δυνάμεις με στόχο να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου των συνόρων και σε βασικές περιοχές και οδικές αρτηρίες», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος.

Οι περίπολοι αστυνομίας έχουν αυξηθεί και έξω από τα βουδιστικά μοναστήρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό