
Διαψεύδει η Μόσχα πρόταση Ομπάμα για ματαίωση της ασπίδας έναντι βοήθειας για το Ιράν
Ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε ότι η επιστολή που του έστειλε ο Ομπάμα περιείχε πρόταση για τη ματαίωση της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας, με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Ντ.Μεντβέντεφ δήλωσε πάντως «έτοιμος» για συνεργασία με την Ουάσινγκτον.
91
Ο Ρώσος πρόεδρος διέψευσε ότι η επιστολή που του έστειλε ο Ομπάμα περιείχε πρόταση για τη ματαίωση της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας, με αντάλλαγμα ρωσική βοήθεια στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Ντ.Μεντβέντεφ δήλωσε πάντως «έτοιμος» για συνεργασία με την Ουάσινγκτον.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα ενθαρρύνεται από τα θετικά σημάδια που προσφέρει η Ουάσινγκτον. Είπε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ δεν πρότειναν συμφωνία για το Ιράν.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Νατάλια Τιμάκοβα, δήλωσε η επιστολή περιείχε σειρά προτάσεων και εκτιμήσεων, ωστόσο δεν πρότεινε τη ματαίωση της εγκατάστασης του αντιπυραυλικού συστήματος ως αντάλλαγμα για την πιθανή βοήθεια της Ρωσίας στο να σταματήσει το Ιράν τη διαδικασία απόκτησης πυρηνικών όπλων.
Η Ν.Τιμάκοβα ανέφερε, ωστόσο, ότι το κλίμα της επιστολής ήταν «θετικό».
Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε την πρότασή του σε επιστολή του που παραδόθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Μόσχα τον περασμένο μήνα από ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία.
Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Ρωσία συμφωνία που θα βοηθήσει στην επίτευξη του σκοπού αυτού.
Η Χ.Κλίντον είπε ότι η Ουάσινγκτον συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
«Προτιθέμεθα να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να αποτρέψουμε και να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε.
Η Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή.
«Υπάρχει μία μεγάλη ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση με του Ρώσους και πρόκειται να αρχίσουμε τις συνομιλίες την Παρασκευή», τόνισε, αναφερόμενη στην προγραμματισμένη συνάντησή της με τον Λαβρόφ στην Γενεύη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters
- Ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»
- «Τόσο Πολύ»: Το νέο πρωτότυπο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
- Ηράκλειο: Σοκ από τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης μητέρας 4 παιδιών – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Αρκάς: Η καλημέρα της νέας εβδομάδας


