27

Στη σκιά των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την ευρωπαϊκή οικονομία και ενώ στη διεθνή κοινότητα εντείνονται οι διαμάχες για τα φαινόμενα εθνικού προστατευτισμού, πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Ρώμη η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της G-20, στις 2 Απριλίου, στο Λονδίνο. Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΟΟΣΑ.

Την πρώτη του διεθνή εμφάνιση ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα κάνει ο Τίμοθι Γκάιτνερ. 

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 1,5% στο δ΄τρίμηνο του 2008, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1995, ενώ στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, η πτώση ήταν η υψηλότερη των 20 τελευταίων ετών.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στη διεθνή κοινότητα για -τα αυξανόμενα- φαινόμενα εθνικού προστατευτισμού, με επίκεντρο τη διάταξη «Buy American» στο τελευταίο «πακέτο» τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και τα μέτρα προστασίας της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Για το γαλλικό «πακέτο», η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενδεχομένως να είναι ασύμβατο με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Και οι επτά χώρες της G-7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) έχουν «βυθιστεί» στην οικονομική ύφεση. Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση 2% των ανεπτυγμένων οικονομιών το 2009.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η συνάντηση στη Ρώμη έχει βασικό αντικείμενο την βελτίωση της ρύθμισης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, από τον οποίο άλλωστε ξεκίνησε η κρίση.

«Το πρόβλημα είναι ότι τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, στο μεγαλύτερο μέρος τους», δεν τις έχουμε δει ακόμα, είπε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.  

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ