Αποχώρησαν οι αγρότες της Κρήτης από τη συνάντησή τους με τον Σ.Χατζηγάκη
Τα «βρόντηξαν» οι αγρότες της Κρήτης στη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, όταν διαπίστωσαν ότι παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Κρητικό» πακέτο μέτρων, μετά το επεισόδιο.
28
Τα «βρόντηξαν» οι αγρότες της Κρήτης στη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, όταν διαπίστωσαν ότι παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
«Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον άνθρωπο που έδωσε εντολή να μας ραντίσουν με χημικά και μας αποκαλούσε τρομοκράτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης.
Το αίτημα των αγροτών να αποχωρήσει ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν έγινε δεκτό, με τον κ. Χατζηγάκη να σημειώνει ότι ο συνάδελφός του αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών «είναι εντεταλμένος για να τηρήσει τους νόμους και την τάξη. Αυτό και έκανε».
Παράλληλα, απορρίφθηκε αίτημα των αγροτών να ανακληθούν δηλώσεις που τους χαρακτήριζαν ως φανατικούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Όταν και αυτό δεν συνέβη, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης αποχώρησαν από τη σύσκεψη.
Μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας των αγροτών, η σύσκεψη συνεχίστηκε με τους βουλευτές της ΝΔ, εκπροσώπους των ΟΤΑ και αγροτών της ΣΥΔΑΣΕ. Οι αγρότες που αποχώρησαν θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι «δυστυχώς υπήρξε ένα μικρό επεισόδιο, ένα επεισόδιο τεχνητής όξυνσης το οποίο δεν θέλω να σχολιάσω» και δήλωσε ότι «είμαστε φανατικοί και σταθερά προσηλωμένοι στο διάλογο».
«Όσον αφορά στην προσπάθεια να αποκλειστεί συνάδελφος εκλεγμένος από το λαό και να μην παραστεί στη σύσκεψη, απαίτηση η οποία οδήγησε μια μερίδα εκείνων που είχαν κληθεί να συμμετέχουν στο διάλογο να αποχωρήσουν, αυτήν την αποδοκιμάζω απόλυτα. Εκλεγμένοι πολίτες και μάλιστα κατέχοντας υψηλή θέση κανείς δεν μπορεί να τους αποκλείσει, ει μη μόνον ο λαός» πρόσθεσε ο κ. Χατζηγάκης.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε ότι θα ασκήσει το καθήκον τους ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού. Οι ενέργειες κάποιων αγροτών, τόνισε, δείχνουν την πολιτική εκμετάλλευση των αγροτικών προβλημάτων.
* Αναφερόμενος στην αποχώρηση των αγροτών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος στην ομιλία του στη Βουλή αναρωτήθηκε γιατί βρέθηκε στη συνάντηση και ο κ. Μαρκογιαννάκης. «Γιατί ναρκοθετήσατε αυτή τη συνάντηση μετά από όλα αυτά που έγιναν, μετά την προσβολή που κάνατε; Γιατί δεν μάθατε ότι οι Κρητικοί-και πιστεύω όλος ο λαός μας-δεν σκύβουν το κεφάλι; Για ποιό λόγο επιμένετε σε αυτή την πολιτική και απλώς στην εξασφάλιση ορισμένων οφελών μικροκομματικής σημασίας;».
«Κρητικό» πακέτο μέτρων
Μετά τη δίωρη σύσκεψη με όσους παράγοντες έμειναν στο υπουργείο, ο κ. Χατζηγάκης εξήγγειλε πακέτο μέτρων για τους αγρότες της Κρήτης το οποίο περιλαμβάνει:
Λάδι και ελιές. Θα καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις από το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Ο ΕΛΓΑ θα καθορίσει τη στρεμματική αποζημίωση. Εκτός από τις αποζημιώσεις θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση ύψους 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος (λάδι, ελιές). Επίσης, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα χορηγηθεί ο ειδικός φόρος πετρελαίου, αυξημένος κατά 40%
Θερμοκήπια. Θα συμπεριληφθούν στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου και θα μειωθεί η εισφορά προς τον ΕΛΓΑ από 3% σε 0,5%. Το όφελος για τους κρητικούς αγρότες είναι έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Εσπεριδοειδή και αμπελώνες. Θα δοθούν αποζημιώσεις όπως και στην υπόλοιπη χώρα.
Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος και σ άλλα προϊόντα, όπως τα δημητριακά, η σταφίδα, κ.ά.
Ο κ. Χατζηγάκης, δεσμεύτηκε ακόμη για την άμεση έναρξη των έργων του 4ου ΕΠΑ, την άμεση καταβολή των υποχρεώσεων του Γ ΚΠΣ, τις πληρωμές των εκκρεμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης εντός του Μαρτίου, τη χορήγηση της ενιαίας ενίσχυσης, στα οινόμπελα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η ΕΕ απαντά στους δασμούς Τραμπ: «Θα υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο» στη Γροιλανδία
- Ο Μπαρτζώκας ενημέρωσε για τους τραυματίες του Ολυμπιακού: Τι είπε για Μόρις, Φαλ και ΜακΚίσικ
- Διάλογος… με δόντια από Μαξίμου: Πώς η κυβέρνηση ναρκοθετεί το ραντεβού της Δευτέρας με τους αγρότες
- Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλκίδα – Στο νοσοκομείο δύο άτομα – Διασωληνώθηκε το ένα
- Αναζητούν τι οδήγησε την 16χρονη Λόρα στη φυγή – Προς κάθε κατεύθυνση οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
- Είκοσι έξι λόγχες της ελληνιστικής περιόδου είχε στο σπίτι του 44χρονος στην Πτολεμαΐδα

