«Βουτιά» 12% της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο
Έντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Eurostat για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς η παραγωγή υποχώρησε κατά 12% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση-ρεκόρ. Προς νέα μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ.
27
Πτώση-ρεκόρ σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2008, καταδεικνύοντας επιδείνωση της ύφεσης και αυξάνοντας τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο Μάρτιο.
Σγκεκριμένα, τοπ βιομηχανικό προϊόν μειώθηκε κατά 2,6%, σε μηνιαία βάση, και κατά 12%, σε ετήσια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία της εν λόγω έρευνας.
Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, προέβλεπαν μείωση κατά 2,1% και 8,9% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία αυτά εντείνουν τις πιέσεις προς την ευρω-τράπεζα για νέα μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει μειωθεί κατά 2,25%.
Στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο της, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ευρωζώνη σημειώνει σημαντική επιβράδυνση. «Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και έρευνες επιβεβαίωνουν ότι η ευρωζώνη και οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της διέρχονται μια παρατεταμένη περίοδο σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης, ενώ μειώνονται οι εξωτερικές και εσωτερικές πληθωριστικές πιέσεις» αναφέρεται.
Η αβεβαιότητα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, τονίζει η κεντρική τράπεζα, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 είναι «πολύ αρνητικός».
Η ΕΚΤ αναμένει συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος και ανάκαμψη 0,6% το 2010. Οι προηγούμενες προβλέψεις της ΕΚΤ έκαναν λόγο για επέκταση 0,3% το 2009 και 1,4% του χρόνου.
Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2009 και στο 1,6% το 2010 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 2,2% φέτος και 2% του χρόνου).
Οι προβλέψεις για την ανεργία κάνουν λόγο για 8,7% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8%) και 9,4% το 2010 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,1%).
Τις προσδοκίες για μείωση του κόστους δανεισμού ενίσχυσαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου, στο Λονδίνο, την Τετάρτη, ότι «μια περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται αρμόζουσα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιταλία: Νέα γυναικοκτονία – 40χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, την έθαψε σε χωράφι
- Γερμανική βιομηχανία: «Παράλογοι οι εκβιασμοί με δασμούς για τη Γροιλανδία»
- ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 4-0: Με τέσσερα γκολ του Γιόβιτς η «Ένωση» (vid)
- Ανεβάζει ρυθμούς η ευρωζώνη – Ανησυχία για τα ομόλογα
- Super League: Η βαθμολογία μετά τη νίκη της ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό (pic)
- ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 4-0 στο 79′, με τέσσερα τα γκολ του Γιόβιτς (vids)
