Σχέση καρκίνου του προστάτη και έκθεσης στο τεχνητό φως
Ιερουσαλήμ: Η έκθεση τη νύχτα στο τεχνητό φως μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες ανδρικής θνησιμότητας, σύμφωνα με έρευνα Ισραηλινών και Αμερικανών ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chronobiology International.
Ιερουσαλήμ: Η έκθεση τη νύχτα στο τεχνητό φως μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες ανδρικής θνησιμότητας, σύμφωνα με έρευνα Ισραηλινών και Αμερικανών ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chronobiology International.
Οι Δρ Έιμπρααμ Χαΐμ και Ρίτσαρντ Στίβενς, των Πανεπιστημίων της Χάιφας στο Ισραήλ και του Κονέτικατ στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν πως οι χώρες που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα τεχνητού φωτισμού τη νύχτα, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του προστάτη.
Ενώ στις χώρες με χαμηλή έκθεση στο τεχνητό φως η αναλογία είναι 66,77 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους, η αναλογία είναι κατά 30% υψηλότερη σε χώρες με μέση έκθεση και κατά 80% υψηλότερη σε χώρες με ισχυρή έκθεση.
Οι ερευνητές διατύπωσαν την υπόθεση ότι η έκθεση στο τεχνητό φως μειώνει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο, ενώ επίσης εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζει το βιολογικό ρολόι, στο μέτρο που το σώμα συγχέει την ημέρα με τη νύκτα.
Οι ερευνητές είχαν ήδη βρει μια σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και την έκθεση στο τεχνητό φως.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.
health.in.gr
- Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους θα δικαστούν στο Ιράκ ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ρόλου
- Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Άφησαν «φέσι» 260 εκατ. δολαρίων
- Σύνοδος κορυφής – ΕΕ: Οι αποφάσεις για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και την Αρκτική
- Ο Τραμπ δηλώνει ότι «μεγάλη δύναμη» του στρατού των ΗΠΑ κινείται προς το Ιράν
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ανάγκη να διατηρηθούν οι ευρωατλαντικές σχέσεις σε «λειτουργικό» επίπεδο
- Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση Τραμπ για τους δασμούς – Εκφράζει «σοβαρές αμφιβολίες» για το Συμβούλιο Ειρήνης