43

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών, δίνει σε δέκα κλάδους η τροπολογία αγορανομικής διάταξης που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που αναμένεται νέος κύκλος ανατιμήσεων και ενώ ήδη οι καταναλωτές πληρώνουν «χρυσά» πολλά προϊόντα, σε σχέση με άλλες χώρες

Σύμφωνα με τα Νέα, η διάταξη εξαιρεί τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις ιδιωτικές κλινικές, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος, τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τις επιχειρήσεις ανταλλακτικών αυτοκινήτων, τα καλλυντικά και τα λατομικά, από την υποχρέωση να γνωστοποιούν στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους με τις ανατιμήσεις που προγραμματίζουν αλλά και τα κοστολογικά στοιχεία που τις δικαιολογούν.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν ελεύθερα, χωρίς κανέναν έλεγχο, να προχωρούν σε αυξήσεις τιμών.

Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που εξαιρούνται δεν αποτελούν είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, κάτι όμως που δεν συμμερίζονται οι καταναλωτικές οργανώσεις, αφού οι τομείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης (φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), ιδιωτικής ασφάλισης και υπηρεσιών υγείας απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των ετήσιων εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Νέες αυξήσεις

Την ίδια ώρα, βρίσκεται προ των πυλών νέος κύκλος ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς έληξαν οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και μεγάλων βιομηχανιών τον περασμένο Μάιο.

Από την αρχή του χρόνου περισσότερες από 3.500 αυξήσεις τιμών που είχαν κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης ανακλήθηκαν από τις βιομηχανίες έπειτα από πιέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όμως, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου, οι προθέσεις από την πλευρά των βιομηχανιών είναι να προχωρήσουν τελικά σε αυξήσεις τιμών έστω και αν τελικά αυτές είναι μικρότερες από εκείνες που αρχικά είχαν καταθέσει.

Ήδη, 700 νέα αιτήματα για ανατιμήσεις σε γιαούρτια, αναψυκτικά, χυμούς, τυροκομικά κ.λπ. βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις βιομηχανιών που προχωρούν αυθαίρετα σε αυξήσεις τιμών χωρίς να ενημερώσουν το υπουργείο Ανάπτυξης.

Υπό τον φόβο των ανατιμήσεων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος τροποποίησε σχετική αγορανομική διάταξη, με την οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να γνωστοποιούν τους νέους τιμοκαταλόγους και τα κοστολόγιά τους 20 ημέρες πριν ισχύσουν στην αγορά, αντί για 10 ημέρες νωρίτερα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Υποχρεώνει, δε, τις εταιρείες να αποστέλλουν κοστολογικά στοιχεία και για τις αυξήσεις που κυμαίνονται κάτω του πληθωρισμού.

«Φωτιά» πολλά προϊόντα

Δυσάρεστα είναι, επίσης, τα νέα για τους Έλληνες καταναλωτές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ελβετία, πληρώνουν για «χρυσάφι» πολλά αγαθά.

Είναι ενδεικτικό ότι ο καφές σε καφετέρια στην Ελλάδα κοστίζει κατά μέσο όρο 2,70 ευρώ, ενώ στην Κύπρο φτάνει τα 0,70 λεπτά, στο Λουξεμβούργο τα 2,06 ευρώ και στην Ελβετία τα 2,03 ευρώ.

Ένα κιλό ψωμί στη χώρα μας στοιχίζει κατά μέσο όρο 1,31 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 1,01 ευρώ και στην Κύπρο 1,13 ευρώ, ενώ το 1 λίτρο γάλα στην Ελλάδα στοιχίζει κατά μέσο όρο 1,31 ευρώ, στην Ελβετία 1 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 1,26 ευρώ και στην Κύπρο 1,22 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη πιο χαμηλές σε σχέση με τις ελληνικές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ