91

Η Ινδία υπέγραψε την Δευτέρα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συμφωνία εγγυήσεων που προβλέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την άρση του διάρκειας 34 ετών εμπάργκο στο εμπόριο πυρηνικών υλικών με το Νέο Δελχί.

Η συμφωνία ανάμεσα στην ινδική κυβέρνηση και την ΙΑΕΑ για την «εφαρμογή των εγγυήσεων στις πολιτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις», υπογράφηκε στη Βιέννη από τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και τον πρεσβευτή της Ινδιας Σαουράμπ Κουμάρ, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΙΑΕΑ.

Έως τώρα, η Ινδία επέτρεπε την πρόσβαση στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ σε έξι πυρηνικούς της αντιδραστήρες, σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί ανάμεσα στο 1971 και το 1994.

Το Νέο Δελχί δεσμεύτηκε πλέον να επιτρέπει την επιθεώρηση 14 από τους 22 πυρηνικούς του αντιδραστήρες που έχουν δηλωθεί, από σήμερα και έως το 2014.

Η υπογραφή της συμφωνίας εγγυήσεων εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ τον Αύγουστο. Το κείμενο της συμφωνίας θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις επικυρωθεί από το Νέο Δελχί, διευκρίνισε η ΙΑΕΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό