
Σχεδόν στάσιμη θα παραμείνει η παγκόσμια οικονομία το 2009, προειδοποιεί το ΔΝΤ
Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2009 δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί μόλις κατα 0,5% –έναντι του 2,2% που προέβλεπε τον Νοέμβριο– ενώ προειδοποιεί και για τους κινδύνους του αποπληθωρισμού. Η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά από το 2010 αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, σημειώνει το ΔΝΤ.
95
Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2009 δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί μόλις κατα 0,5% –έναντι του 2,2% που προέβλεπε τον Νοέμβριο– ενώ προειδοποιεί και για τους κινδύνους του αποπληθωρισμού.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ περιόρισε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη από 2,2% τον περασμένο Νοέμβριο σε 0,5%, η μικρότερη αύξηση σε πάνω από 60 χρόνια, δηλαδή από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ταυτόχρονα, η κάμψη στην αγορά κατοικίας αυξάνει τις πιθανότητες αποπληθωρισμού ιδίως στις χώρες της G7. Επισημαίνει ακόμη το Ταμείο ότι τα λεγόμενα τοξικά τραπεζικά προϊόντα πρέπει να απομακρυνθούν από το τραπεζικό σύστημα.
Η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά από το 2010, σημειώνει το ΔΝΤ, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τα επιμέρους μέτρα των κυβερνήσεων και την επιβολή τους από τις κυβερνήσεις. Συστήνει να ληφθούν μέτρα «καλύτερα νωρίς παρά αργά».
Παρά τα μέτρα, διαπιστώνει το ΔΝΤ, οι πιέσεις παραμένουν και συμπαρασύρουν την πραγματική οικονομία. Η ανάκαμψη «δεν θα είναι πιθανή μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και αποσυμφορηθούν οι αγορές χρήματος», αναφέρει η πρόβλεψη.
Την χειρότερη εικόνα θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη με μείωση κατά 1,6% και 2% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν αύξηση του εισοδήματος κατά 3,3%, ένα ποσοστό που είναι κατώτερο από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο «πόλεμος των Lego» και η νέα εποχή της «slopaganda»
- Όλα τα σενάρια: Οι πίνακες των διαιτητών της Super League θα βγουν ξαφνικά
- Κεφαλονιά: Για κύκλωμα που παρέσυρε τη Μυρτώ μιλά ο πατέρας της – Εξετάζεται η εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση
- Πέρα από τον μισθό: Η κρίση ταυτότητας και το άγχος στην εποχή της μετα-εργασίας
- Το αστέρι του NBA που ξαφνικά είναι ανεπιθύμητο από ομάδες – Το τίμημα που πληρώνει για το θάρρος της
- Ο ΟΦΗ βρήκε θάρρος όταν όλα του πήγαν στραβά…




