27

Οι επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση μετά την «έκρηξη» της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυριαρχούν στις ομιλίες των διευθύνοντων συμβούλων μεγάλων επιχειρήσεων, στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκίνησε στο Νταβός.

Την απαισιοδοξία που κυριαρχεί στα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων δείχνει και η έρευνα της PricewaterhouseCoopers, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο.

Η βεβαιότητα τους ως προς τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, τη χρονιά που η PwC άρχισε να καταμετρά τις προβλέψεις τους. Σε όλες τις χώρες, μόλις το 21% δήλωσε σίγουρο ότι τα έσοδά του θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 50% της περσινής έρευνας.

Πάνω από το ένα τέταρτο των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε απαισιόδοξο για τις προοπτικές τον επόμενο χρόνο.

Ακόμα περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, προβλέποντας μικρή ανάκαμψη, σε όλο τον κόσμο. Μόνο το 34% πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το 42% της προηγούμενης χρονιάς, όταν είχαν μόλις αρχίσει να κατανοούν τον πλήρη αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

Η απαισιοδοξία επικρατεί σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, τους επιχειρηματικούς τομείς και τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης. Μόλις το 15% στη Βόρειο Αμερική και το 15% στη Δυτική Ευρώπη εξέφρασε βεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες. Στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%, στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού 31% και 21% στη Λατινική Αμερική.

Το 85% των ερωτηθέντων λέει ότι ο αντίκτυπος της ύφεσης στις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου εξακολουθεί να είναι η κορυφαία ανησυχία των στελεχών και ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου που σημείωσε αύξηση.

Αλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές (72%), οι υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις (55%), οι δαπάνες για ενέργεια (50%) και η διαθεσιμότητα κατάλληλων και ικανών στελεχών (46%).

Τα στελέχη περιμένουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει ευρύ αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας όλες τις γεωγραφικές περιοχές και επιχειρηματικούς τομείς.

Σχεδόν το 70% δήλωσε ότι οι εταιρείες τους θα επηρεαστούν από την κρίση. Από αυτούς, το 80% περίπου δήλωσε ότι έχει υψηλότερα χρηματοπιστωτικά έξοδα και σύμφωνα με το 70% αυτό οδηγεί σε καθυστέρση των επενδύσειων τους.

Οι κλάδοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από την κρίση είναι ο τραπεζικός, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ο κατασκευαστικός, η ψυχαγωγία και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ