Συμφωνία ΕΕ – Ρωσίας στην αποστολή παρατηρητών για το φυσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.
27
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.
«Μόσχα και ΕΕ συμφώνησαν απολύτως» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη ο Ρώσος πρωθυπουργός (και όχι πρόεδρος όπως τον αποκάλεσε την Πέμπτη η τσεχική προεδρία) Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τσέχου ομολόγου του, Μίρεκ Τοπολάνεκ.
«Ελπίζω ότι τίποτε δεν θα καθυστερήσει αυτό το σχέδιο, ελπίζω ότι όλος ο κόσμος συμφωνεί με τη σύνθεση της αποστολής» συμπλήρωσε.
Η Ουκρανία δεν είναι αντίθετη με την άφιξη Ρώσων παρατηρητών στο έδαφός της, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου Naftogaz.
Η συμφωνία για την αποστολή Ευρωπαίων παρατηρητών στην Ουκρανία γεννά ελπίδες ότι θα τερματιστεί η σύγκρουση Μόσχας – Κιέβου και θα ανοίξει ο δρόμος για την επανάληψη της διανομής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, νωρίτερα την Παρασκευή, την άμεση επανάληψη της διανομής ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία σε ό,τι αφορά στις «λεπτομέρειες» της αποστολής των παρατηρητών στην Ουκρανία.
«Τώρα υπάρχει συμφωνία για τις λεπτομέρειες της αποστολής των παρατηρητών. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη το φυσικό αέριο να αρχίσει να ρέει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καθυστερήσεις» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναλάβει τη διανομή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη, αμέσως μόλις η Ρωσία ανοίξει τις στρόφιγγες.
Ο πρόεδρος της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ και της ουκρανικής Naftogaz Όλεγκ Ντουμπίνα αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή στην πόλη Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.
Γκάφα της τσεχικής προεδρίας
Τη συμφωνία για τους παρατηρητές (οι οποίοι θα προέρχονται από την Κομισιόν, τη Ρωσία και την Ουκρανία) επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο η τσεχική προέδρια της ΕΕ «αναβάθμισε» σε πρόεδρο της χώρας!
Συγκεκριμένα, στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη σχετικά με τη συμφωνία για αποστολή παρατηρητών αποκάλεσε «πρόεδρο» της Ρωσίας τον Πούτιν.
Στην πρώτη ανακοίνωση που απεστάλη στους δημοσιογράφους, αναφερόταν, στην πρώτη παράγραφο, ότι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον «Ρώσο πρόεδρο Πούτιν».
«Ο Τσέχος πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν για την αποστολή παρατηρητών σε όλα τα σημεία που θεωρούνται σημαντικά για τη ροή του φυσικού αερίου» αναφερόταν στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου.
Στη δεύτερη ανακοίνωση διορθώθηκε μεν η λέξη «πρόεδρος» σε «πρωθυπουργός» στην πρώτη παράγραφο, αλλά η δεύτερη παρέμεινε απαράλλακτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Κακοκαιρία: Οι βόλτες με τον σκύλο μας συντομεύουν, ώρα για εκτόνωση στο σπίτι
- Στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό ο Τζόσεφ
- Σούπερ μάρκετ: Όταν η ανάπτυξη δεν φέρνει κέρδη
- Μπάγια Αντωνοπούλου: Έγκυος στο πρώτο παιδί της – Πότε παντρεύεται
- Γλυφάδα: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 46χρονος πατροκτόνος – Σοκαριστικές μαρτυρίες για την δολοφονία
- Η ιστορική επίδοση του Γιόβιτς με τη φανέλα της ΑΕΚ

