Η ΔΕΠΑ καθησυχάζει τις βιομηχανίες για το φυσικό αέριο
Μόνο σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις αφορά η αναφορά του προέδρου της ΔΕΠΑ στο ενδεχόμενο υποκατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο, εάν υπάρξει έλλειψη λόγω της ρωσο-ουκρανικής κόντρας, διευκρινίζει η διοίκηση της εταιρείας.
27
Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΠΑ περί ενδεχόμενης υποκατάστασης της χρήσης φυσικού αερίου με πετρέλαιο έδωσε την Πέμπτη η διοίκηση της Δημόσιας Εταιρείας Παροχής Αερίου.
Απαντώντας σε σχετική επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιώργου Μυλωνά, η διοίκηση της ΔΕΠΑ υπογράμμισε ότι η αναφορά του κ. Παπαγεωργίου αφορά μόνο σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως τα διυλιστήρια.
«Είναι σαφές, από τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και της ΔΕΠΑ, ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής τροφοδοσίας των καταναλωτών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών καταναλωτών» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η ενδεχόμενη υποκατάσταση αφορά μόνο σε μεγάλες μονάδες, που έχουν τη δυνατότητα να «περάσουν» ομαλά από το ένα καύσιμο στο άλλο, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις πώλησης φυσικού αερίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμιζε ότι αν οι βιομηχανίες χρειαστεί να αλλάξουν καύσιμο, τότε πολλές θα οδηγηθούν σε «λουκέτο», καθώς για την απαιτούμενη προσαρμογή των μηχανημάτων τους μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο εβδομάδες.
Τέλος, η ΔΕΠΑ διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς.
Σε διευκρινίσεις προέβη η ΔΕΗ, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία η Επιχείρηση επωφελείται από την ανεπάρκεια παροχής φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Κομοτηνής, καθώς «χρησιμοποιεί το φθηνότερο, σήμερα, πετρέλαιο».
Αναλυτικά, η Επιχείρηση επισημαίνει τα εξής:
Από τις 6/1/2009, λόγω της χαμηλής πίεσης (ανεπάρκεια) του φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Κομοτηνής, ο Σταθμός χρησιμοποιεί ως καύσιμο ντήζελ με επιβάρυνση, που οφείλεται στη σχετική διαφορά του κόστους των δύο καυσίμων, ύψους 35-40 ευρώ/MWh.
Η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι, το ντήζελ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Κομοτηνής, κοστίζει πολύ περισσότερο από το μαζούτ, το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλου τύπου, πετρελαϊκές, μονάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βενεζουέλα: Διεξάγω διάλογο «χωρίς φόβο» με τις ΗΠΑ, λέει η Ροδρίγκες
- Γροιλανδία: Δεν συζητήθηκε θέμα κυριαρχίας της με τον Τραμπ, δηλώνει ο Ρούτε
- ΗΠΑ: Πράσινο από το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τον ρόλο της Αν. Μεσογείου στον διάδρομο IMEC
- Γροιλανδία: «Ψεύδεται» – Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τη δήλωση Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας»
- Βουλή: Με ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα
- Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί ξανά την Τεχεράνη «να σταματήσει με τα πυρηνικά»