93

Ζημιές μετά από φόρους ύψους 27,2 εκατ. ευρώ κατέγραψε σε ενοποιημένη βάση η Aspis Bank στο εννεάμηνο του 2008.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ζημιές οφείλονται κυρίως στη συμπίεση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, στην σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων, η οποία καταγράφηκε κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του έτους και συνεχίζει να επιβαρύνει τα αποτελέσματα με δαπάνες σχετικές με την αναδιοργάνωση της τράπεζας και στην αναπροσαρμογή κατά το προηγούμενο τρίμηνο της πολιτικής περί προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αρνητική οικονομική συγκυρία.

Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων το εννεάμηνο 2008 ανήλθαν σε 13,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην συμπίεση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου είναι η ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας, χωρίς την ταυτόχρονη μετακύλιση του αυξημένου κόστους χρήματος στα επιτόκια δανείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τράπεζα μόλις πρόσφατα αναπροσάρμοσε την τιμολογιακή της πολιτική, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς, το αποτέλεσμα της οποίας δεν έχει αποτυπωθεί στα αποτελέσματα αυτής της περιόδου.

Προς το παρόν, τα έσοδα από τόκους παρουσιάζουν μικρότερη αύξηση (16% σε ετήσια βάση) σε σχέση με τα έξοδα από τόκους (42% σε ετήσια βάση) με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να έχουν μειωθεί σε 33 εκατ. ευρώ έναντι 41 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2007.

Επίσης, η αρνητική οικονομική και κυρίως χρηματιστηριακή συγκυρία επέδρασαν αρνητικά στα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις και στα έσοδα από προμήθειες.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν σε 18 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2007, ενώ οι ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2007, κυρίως λόγω της αύξησης των χορηγήσεων, οι οποίες μετά από προβλέψεις, αυξήθηκαν κατά 6% σε 2,2 δισ. ευρώ.

Η έμφαση που η τράπεζα δίνει στην ανάπτυξη των τομέων λιανικής τραπεζικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης νέας στρατηγικής, αποτυπώνεται στην αύξηση των χορηγήσεων πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων κατά 30% και των δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά 6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2007.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 19% σε 2,4 δισ. ευρώ με την σχέση δανείων-προς-καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 97%, ποσοστό πολύ ικανοποιητικό για τα δεδομένα της αγοράς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Το σύνολο λειτουργικών εξόδων αυξήθηκε σε 80 εκατ. ευρώ, έναντι 55 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2007 κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών προσωπικού σε 44 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2007. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις αποζημιώσεις στελεχών που αποχώρησαν, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα διοικητικά έξοδα ανήλθαν σε 27 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2007 κυρίως λόγω των αυξημένων εξόδων προβολής και διαφήμισης της τράπεζας, των εξόδων για την επέκταση της τράπεζας στη Βουλγαρία – σχέδιο το οποίο έχει ακυρωθεί- όπως επίσης και του κόστους αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων της τράπεζας.

Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν σε 9 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2007 κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους αποσβέσεων του νέου κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος Finacle.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ