53

Με τη στρατιωτική παρέλαση την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Την παρέλαση θα παρακολουθήσουν υπουργοί Αμυνας από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ πρώτη φορά θα παραβρεθεί ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα Τζαμπάολο Σκαράντε.

Κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης τόνισε: «Η έλευση όλων των υπουργών Αμύνης στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες της περιοχής πως οι ταραγμένες περίοδοι περάσανε, οι σελίδες αυτές που γράφτηκαν δεν αλλάζουν, τιμούμε όλους αυτούς τους αγωνιστές και μαχητές της ιστορίας, όμως ταυτόχρονα στέλνουμε ένα μήνυμα:

»Πως θέλουμε να ζήσουμε σε αυτή την περιοχή ειρηνικά και να υπάρχει σταθερότητα, ασφάλεια και καλή συμπεριφορά και κανόνες καλής γειτονίας μεταξύ όλων μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη που απαιτείται. Και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ότι εμείς σε περιφερειακό επίπεδο μπορούμε να συνεννοηθούμε, να συζητήσουμε και μπορούμε, παρ ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις, να προσπεράσουμε αυτά τα ζητήματα και να βρούμε το κλίμα εμπιστοσύνης
και τις λύσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

»Οι μεγαλύτερες γενιές μπορεί να έχουν κάποιες επιφυλάξεις γι αυτή την επίσκεψη, όμως είναι εξίσου γεγονός ότι οι νεότερες γενιές με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον το βλέπουν θετικά. Γι αυτό και πρέπει να δούμε το μέλλον στα Βαλκάνια όχι με τη βαλκανική αντίληψη και νοοτροπία του χθες, αλλά με την ευρωπαϊκή αντίληψη, την ευρωπαϊκή προώθηση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Με αυτές τις σκέψεις θα καλωσορίσουμε μεθαύριο όλους τους επίσημους προσκεκλημένους για να δώσουμε το μήνυμα ειρήνης, συναδέλφωσης, συνεννόησης σε αυτή την περιοχή».

Στην πρόσκληση του κ. Μεϊμαράκη ανταποκρίθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και οι υφυπουργοί Αμυνας της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Σερβίας και της Κροατίας.

Τη στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά Ιταλός πρέσβης.

Όπως έγραφε προ ημερών η ιταλική εφημερίδα Corriere de la Serra: «Στην εξέδρα της Θεσσαλονίκης, τη γεμάτη σημαίες για τη στρατιωτική παρέλαση της εθνικής γιορτής του ΟΧΙ, που η Ελλάδα αντέταξε στο τελεσίγραφο του Μουσσολίνι, δίπλα στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα βρίσκεται ο Ιταλός πρέσβης Τζαμπάολο Σκαράντε. Είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο και συνεπώς, είναι κατανοητό να έχει δημιουργηθεί μεγάλη προσμονή».

Η εφημερίδα τόνιζε ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό, ύστερα από 68 χρόνια, θα μπει τέλος σε μια «κατά φαντασίαν κρίση», για την οποία, όμως, δεν ευθύνεται η Ελλάδα, αλλά το γεγονός ότι «πολλοί, στην Ιταλία, από φόβο ή από ραθυμία, προτιμούσαν
να μη βλέπουν και να μη γνωρίζουν».

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι το ταμπού «έσπασε» με τον Ιταλό πρέσβη Τζαμπάολο Καβαράι, ο οποίος το 2006, οργάνωσε στην Παλιά Βουλή της Αθήνας, συζήτηση με θέμα «Πώς εκλαμβάνεται σήμερα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου».

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία των Νέων Γερμανών Αντιφασιστών μαζί με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα Μανώλη Γλέζο επισκέφθηκαν το Δίστομο και την Καισαριανή, ενώ η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, Γκέσινε Λετς, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Ελλήνων αντιστασιακών που εκτελέστηκαν στην Κοκκινιά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Τρίτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της διεξαγωγής της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο του «ΟΧΙ».

Για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στη λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου, θα απαγορευτεί από τις 06:00 η στάθμευση και η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

Γ.Παπανδρέου, στο τμήμα της από τη Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την Μητρ. Κυδωνιών, Μ.Αλεξάνδρου, Β.Γεωργίου, στο τμήμα της από τη Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την Ν.Γερμανού, Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την Τσιμισκή μέχρι το Λευκό Πύργο, 25ης Μαρτίου, στο τμήμα της από την Β.Όλγας μέχρι τη Μ.Αλεξάνδρου, Καραϊσκάκη – Καλλιδοπούλου – Φ.Νίκογλου – Αγ.Τριάδας, στα τμήματά τους από την Β.Όλγας μέχρι τη Μ.Αλεξάνδρου, και Πέτρου Συνδίκα – Μ.Μπότσαρη, στα τμήματά τους από την Β.Όλγας μέχρι τη Μ.Αλεξάνδρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ