43

Με τη φράση «οι εξελίξεις δεν υπακούουν στις ηγεσίες, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι κοντόθωρες», απαντά ο Κώστας Σκανδαλίδης στην αρνητική στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.Όσο για το πότε θα στηθούν οι κάλπες,ο πρώην υπουργός προβλέπει πωςο πρωθυπουργός «θα συρθεί σε εκλογές και μάλιστα πολύ σύντομα».

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -και μέλος της ομάδας που συγκρότησε ο Γ. Παπανδρέου για το διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ- σημειώνει ότι «το τραπέζι της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου το στρώνουν οι εξελίξεις» και «το θέμα είναι πόσο έτοιμοι, ανανεωμένοι και με επίγνωση των αναγκών για τη χώρα και το λαό προσερχόμαστε σ αυτό».

Σχολιάζοντας την αρνητική στάση που τηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια συνεργασίας, ο κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει πως «οι εξελίξεις δεν υπακούουν στις ηγεσίες πολλές φορές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι τελευταίες είναι κοντόθωρες», τονίζοντας ότι «τώρα όλοι νιώθουν την ανάγκη κάτι να πουν για κάτι που μπορεί να το φέρουν τα πράγματα και είμαι σίγουρος ότι το φέρνουν».

Ο πρώην υπουργός θεωρεί εφικτή τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και εάν το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ ακόμα και τότε θαδείξει «γαλαντομία».

«Οπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σ αυτό το ζήτημα σταθερή γραμμή πλεύσης: Θέλει να κυβερνήσουμε με την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη προοδευτικών δυνάμεων κι αυτό θα πράξουμε» λέει χαρακτηριστικά.

Στην επισήμανση ότι το ΠΑΣΟΚ απέρριψε τα έξι σημεία που πρότεινε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο κ. Σκανδαλίδης επισημαίνει πως «ούτε ο ίδιος (σ.σ. ο Αλ.Αλαβάνος) πίστεψε ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσερχόταν σ ένα διάλογο για θέματα στα οποία πονηρά νόμιζε ότι θα δημιουργούσε εσωτερικό πρόβλημα σε μας», υπογραμμίζοντας: «Ηαγωνία του λαού είναι πού πάει η χώρα, πώς θα ξαναξεκινήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με κάθε προοδευτική και αριστερή δύναμη οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη δράση, ώστε μέχρι τις εκλογές να σωθεί ο λαός από την ψευδομεταρρυθμιστική λαίλαπα της ΝΔ που τον καταδιώκει».

Τέλος, απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη το ΠΑΣΟΚ για την οκταετία Σημίτη, ο κ. Σκανδαλίδης απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως«η αυτοκριτική μας γίνεται έμπρακτα και συμπεριλαμβάνεται στις προγραμματικές θέσεις που διατυπώνει καθημερινά ο Γ. Παπανδρέου».

«Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία ανοίγουν δυνατότητες για «λύσεις» που θα βασίζονται σε συνεργασίες ή σε επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις, ενδεχόμενες συμφωνίες θεσμικού χαρακτήρα για αλλαγή του εκλογικού συστήματος ή και γενικότερα του πολιτικού συστήματος», εκτιμά εν των μεταξύ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Σε ερώτηση δε για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, ο κ. Παπαγιαννάκης πιστεύει ότι «δεν πρέπει να περιοριστούμε σε συζήτηση για το σχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά να προηγηθεί ανασκόπηση και διαπραγμάτευση για τα συνολικά ζητήματα του πολιτικού συστήματος, με προτάσεις συμφωνιών άμεσων μεταρρυθμίσεων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ