Επικεφαλής των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας διορίζει το Ισλαμαμπάντ
Νέο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) διόρισε η κυβέρνηση της χώρας, σε μία προσπάθεια να προχωρήσει σε αλλαγές σε ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω πιέσεων των ΗΠΑ προς το Ισλαμαμπάντ να κάνουν περισσότερα για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
91
Νέο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) διόρισε η κυβέρνηση της χώρας, σε μία προσπάθεια να προχωρήσει σε αλλαγές σε ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω πιέσεων των ΗΠΑ προς το Ισλαμαμπάντ να κάνουν περισσότερα για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο στρατηγός Ασφάκ Καγιανί, αρχηγός του πακιστανικού στρατού, διόρισε Γενικό Διευθυντή της ISI τον αντιστράτηγο Αχμέντ Σουτζάα Πάσα, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο οποίος αντικατέστησε τον Ναντίμ Τατζ.
Μέχρι τώρα ο Αχμέντ Σουτζάα Πάσα επέβλεπε τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, καθώς και την ανάπτυξη δυνάμεων για να εμποδιστεί το διασυνοριακό πέρασμα ανταρτών.
Ο διορισμός του Πάσα στη θέση του επικεφαλής της ISI αποτελεί μία μόνο από τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί στα ανώτερα κλιμάκια του στρατού του Πακιστάν.
Σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι ΗΠΑ έχουν σε ιδιωτικές συνομιλίες προτρέψει την κυβέρνηση της χώρας να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην ISI, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της.
Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιουσάφ Ραζά Γκιλανί υπαναχώρησε στην πρώτη προσπάθεια που έγινε για να μεταφερθεί η υπηρεσία στο πεδίο ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών, προτιμώντας να μην προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις μέσα στο στρατό.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του Πακιστάν λένε ότι ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν έχει καταστήσει σαφές ότι ο στρατός θα φροντίσει τα θέματα του ενώ η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της διαχείρισης του κράτους.
Φοβούνται «διπλό παιχνίδι»
Η ISI έχει βοηθήσει τις ΗΠΑ να εξολοθρεύσουν εκατοντάδες μαχητές της Αλ Κάιντα μετά τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ορισμένοι πράκτορες μπορεί να παίζουν διπλό παιχνίδι, υποστηρίζοντας τους ισλαμιστές μαχητές.
Οι συγκεκριμένοι φόβοι εκδηλώθηκαν δημόσια μετά την επίθεση αυτοκτονίας τον περασμένο Ιούλιο εναντίον της ινδικής πρεσβείας στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, κατά την οποία 58 άτομα έχασαν την ζωή τους.
Τότε η εφημερίδα New York Times είχε γράψει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι Πακιστανοί πράκτορες προειδοποίησαν τους ισλαμιστές μαχητές πριν από τις πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις με πυραύλους εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα σε πακιστανικό έδαφος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Δέντρο έπεσε πάνω σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πύργος – Κατάκολο – Στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός
- Ρώσος στρατηγός: Η Ρωσία κατέλαβε 17 κοινότητες και 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία τον Ιανουάριο
- Η αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς με το Άγιαξ (pic)
- Συντάξεις – επιδόματα: Από σήμερα οι πληρωμές – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους
- Τα δεδομένα για Γιαμπουσέλε – Τι γράφουν στις ΗΠΑ για το μέλλον του…
- Πόσο κοστίζει η ζωή μιας εργάτριας;
