Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Κάθε χρόνο υποβάλλονται από τους υπόχρεους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καταστάσεις για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών, με συναλλαγές και δεδομένα του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, καθώς και ισοζύγιο των λογαριασμών όλων των βαθμίδων της κλειόμενης χρήσης από τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων για διασταύρωση γίνεται για την μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών των εκδιδόμενων στοιχείων μεταξύ των αντισυμβαλλομένων επιτηδευματιών και την επιβεβαίωση της καταχώρισης των σχετικών στοιχείων στα βιβλία των υπόχρεων.

1. Χρόνος υποβολής

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1081/28-4-2004, η υποβολή όλων των καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2007), γίνεται ως εξής :

Για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε

Χρόνος υποβολής

1, 2, 3

Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου

4, 5, 6

Μέχρι την 7η Οκτωβρίου

7, 8, 9

Μέχρι την 14η Οκτωβρίου

0

Μέχρι την 21η Οκτωβρίου

2. Υπόχρεοι υποβολής

Υπόχρεοι για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων πελατών – προμηθευτών είναι:

α. Οι επιτηδευματίες, δηλαδή κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινωνία του Αστικού Κώδικα, που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες.

β. Το Δημόσιο και κάθε άλλο νομικό πρόσωπο μη επιτηδευματίας, οι επιτροπές και οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ξένες αποστολές και οι διεθνείς οργανισμοί.

3. Εξαιρέσεις από την υποβολή

Δεν υποχρεούνται στην υποβολή των καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ.:

α. Οι τράπεζες για τους τόκους καταθέσεων που χορηγούν καθώς και για τους τόκους και τις προμήθειες που χορηγούν σε άλλες τράπεζες ή λαμβάνουν από αυτές ή από άλλους επιτηδευματίες. Κατ΄ εξαίρεση, οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν καταστάσεις του άρθρου αυτού για τις προμήθειες που λαμβάνουν από επιτηδευματίες που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε κατόχους – χρήστες πιστωτικών καρτών.

β. Οι επιτηδευματίες και τα πρόσωπα των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 του ΚΒΣ (Δημόσιο, αγρότες του ειδικού καθεστώτος) για τους τόκους και τις προμήθειες που καταβάλλουν σε τράπεζες ή λαμβάνουν από αυτές καθώς και για τους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις που χορηγούν.

γ. Οι επιτηδευματίες για τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών εκτός της χώρας, καθώς και για τις αγορές αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δεν ασκούν δραστηριότητα εντός της χώρας.

δ. Τα τέλη και δικαιώματα που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες για λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων αναγράφονται στις θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που εκδίδουν και καταχωρούνται αναλυτικά στα βιβλία τελών και δικαιωμάτων και εκδόσεως πιστοποιητικών και αντιγράφων που τηρούν, και δεν συμπεριλαμβάνονται ανεξάρτητα από το ύψος τους, στις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

4. Περιεχόμενο συγκεντρωτικών καταστάσεων

Οι συναλλαγές που καταχωρούνται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις, αναφέρονται στο προηγούμενο ημερολογιακό έτος και όχι σε διαχειριστικό έτος. Επομένως, περιλαμβάνονται οι συναλλαγές που αφορούν το χρονικό διάστημα 1/1 – 31/12 ακόμα και για τις επιχειρήσεις που η διαχειριστική τους χρήση είναι από 1/7 έως 31/12. Σε περίπτωση υπερδωδεκάμηνης χρήσης υποβάλλονται συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις συναλλαγές κάθε τμήματος του ημερολογιακού έτους της ίδιας διαχειριστικής περιόδου. Στις περιπτώσεις που κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ή πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές από αυτές που δεν περιλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις ΠΟΛ.1300/1997, (κατά τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1163/1994), δεν υποβάλλονται μηδενικές καταστάσεις (ΠΟΛ.1010/2005, ΠΟΛ.1300/1997).

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν στο ίδιο πρόσωπο έχουν πωληθεί αγαθά και έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες, στη συγκεντρωτική κατάσταση γίνεται μία καταχώρηση ανά αντισυμβαλλόμενο με το συνολικό πλήθος των εκδοθέντων Τιμολογίων, Α.Π.Υ. κ.λπ. και τη συνολική αξία αυτών.

5. Όριο αξίας συναλλαγών

Με την ΠΟΛ.1030/2005 και την ΠΟΛ.1056/2006 δόθηκε η δυνατότητα «να μην συμπεριλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της παρ. 1 του αρθ. 20 του Κ.Β.Σ. για διασταύρωση, φορολογικά στοιχεία, εφόσον η αξία ενός εκάστου που έχει εκδοθεί για αυτές, δεν υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ».

6.. Τρόπος υποβολής

Αναφορικά με τον τρόπο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, η ΠΟΛ. 1114/2005 ορίζει ότι οι υπόχρεοι σε υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1/1/2005 και εφεξής, υποχρεούνται να υποβάλλουν τις αρχικές εμπρόθεσμες καταστάσεις αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsίs.gr, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν και ανεξάρτητα από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου:

• Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.

• Συγκεντρωτικές καταστάσεις πιστωτικών υπολοίπων πελατών – προμηθευτών.

Οι καταστάσεις γίνονται αποδεκτές εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Αφορούν εμπρόθεσμη υποβολή.

β) Υποβάλλονται είτε ενιαία για την έδρα και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είτε για την έδρα και κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά.

γ) Οι συναλλασσόμενοι με τον υπόχρεο καταχωρούνται υποχρεωτικά με τον Α.Φ.Μ. τους. Όταν ο συναλλασσόμενος δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή καταστάσεων, μόνο τότε μπορεί να καταχωρηθεί και με Α.Δ.Τ. ή άλλο έγκυρο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς του.

Στις περιπτώσεις χειρόγραφης τήρησης βιβλίων, οι υπόχρεοι μπορούν, για τη δημιουργία του κατάλληλου αρχείου, να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η οποία διατίθεται δωρεάν.

Της ηλεκτρονικής υποβολής προηγείται η δημιουργία αρχείου που γίνεται:
– είτε με τη χρήση του σχετικού προγράμματος της Γ.Γ.Π.Σ. που διατίθεται δωρεάν στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι μπορούν να το αναζητήσουν στην πρώτη σελίδα του δικτυακού τόπου www.gsis.gr (στην ενότητα «Ελεύθερα προγράμματα της Γ.Γ.Π.Σ. για τους χρήστες») και να το εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους.
– είτε αυτόματα από το λογιστικό πακέτο που τυχόν χρησιμοποιεί ο υπόχρεος.

Οι καταστάσεις μπορούν να υποβάλλονται και μέσω των KEΠ προσκομιζόμενες σ΄ αυτά σε χειρόγραφη – έντυπη ή ηλεκτρομαγνητική μορφή. Στην περίπτωση της χειρόγραφης – έντυπης μορφής, ο συνολικός αριθμός εγγραφών (πελατών και προμηθευτών) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10 (δέκα) καταχωρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις καταστάσεις Πιστωτικών Υπολοίπων. Μετά την πληκτρολόγησή τους δημιουργείται αρχείο, το οποίο υποβάλλεται μέσω διαδικτύου (Internet). Ο ανωτέρω περιορισμός των εγγραφών δεν αφορά τις καταστάσεις που υποβάλλονται προσκομιζόμενες σε ηλεκτρομαγνητική μορφή.

Νικόλαος Παπαγιάννης, οικονομολόγος, AMIA, συνεργάτης της Επιστημονικής Ομάδας του φορολογικού περιοδικού Epsilon7