27

Από το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων θα χαρακτηρίζονται τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η τελική μορφή των οποίων οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα.

Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ.Αλογοσκούφη,  καθορίστηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διαμορφωθούν οι ελάχιστες δαπάνες για τη χρήση των αυτοκινήτων και των σκαφών αναψυχής.

Για την πρώτη κατοικία ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι θα ισχύσει μόνο για ακίνητα που είναι άνω των 250 τ.μ., ενώ στην περίπτωση των εξοχικών κατοικιών το ελάχιστο κόστος που θα προκύπτει βάσει πραγματικών δαπανών θα περιορίζεται στα 3/12, δηλαδή στους μήνες που θεωρητικά κατοικούνται.

Για το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης αυτοκινήτων, ενδέχεται το υπουργείο Οικονομικών να παρέχει «έκπτωση» περίπου 20% στον μέσο όρο του ετήσιου κόστος που προκύπτει για κάθε κατηγορία οχήματος ανάλογα με τον κυβισμό, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κάποιος ιδιοκτήτης να πληρώσει πρόσθετο φόρο για εισοδήματα που δεν έχει. 

Το μεγαλύτερο ποσό που θα πρέπει να δηλώσει κάποιος στην Εφορία είναι 6.000 ευρώ αν έχει στην κατοχή του όχημα άνω των 4.000 κυβικών εκατοστών, ενώ σε 1.000 ευρώ ανέρχεται το ετήσιο κόστος για τα αυτοκίνητα κάτω από 1.000 κυβικά.

Τέλος, το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης σκαφών αναψυχής θα διαμορφωθεί με βάση το άθροισμα διαφόρων εξόδων, όπως λιμενικά, κατανάλωση βενζίνης, πάρκινγκ, σέρβις κ.τλ., θα ισχύσει για σκάφη άνω των 8 μέτρων, ενώ σήμερα ισχύει τεκμήριο για σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων τα οποία δεν απασχολούν ναυτολογημένο πλήρωμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ