28

Συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή στις Καρυές η Διπλή Σύναξη του Αγίου Όρους, αποτελούμενη από τους ηγουμένους και τους εκπροσώπους των είκοσι Ιερών Μονών, με θέμα τις εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Οι εργασίες διήρκησαν δέκα ώρες και οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν βαρύ. Ο ηγούμενος Εφραίμ δεν εμφανίστηκε απολογητικός, επαναλαμβάνοντας ότι όλα ήταν νόμιμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όμως, Αγιορείτες υποστήριξαν ότι το Όρος εκτέθηκε με την υπόθεση.

Τη θέση ότι δεν υπήρξε τίποτε το μεμπτό στις ανταλλαγές ακινήτων επαναλαμβάνει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου και σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση μεγαλοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Στην ίδια συνέντευξη ο ηγούμενος Εφραίμ αναφέρει ότι ο κ. Θ.Ρουσόπουλος πηγαίνει ως προσκυνητής στο Αγιο Όρος για παρά πολλά χρόνια και ούτως ή άλλως, εκ της θέσεώς του, δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στο επίμαχο ζήτημα.

Ο κ. Εφραίμ , αντιθέτως, κάνει αναφορά σε τέσσερις υπουργούς (δύο από το κάθε μεγάλο κόμμα: Φωτιάδης, Δρυς, Μπασιάκος, Δούκας), λέγοντας ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και έφθασε στο τέλος επί κυβερνήσεως ΝΔ.

* Κατάθεση στην εισαγγελέα Εφετών Ελένη Σωτηροπούλου -η οποία μαζί με το συνάδελφό της Ηλία Κολιούση διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου- έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής των τελευταίων χρόνων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ