Αγνωστο μέχρι στιγμής έργο του Μότσαρτ βρέθηκε σε βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ιδρύματος Μότσαρτ, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας δήλωσε πως πέραν πάσης αμφιβολίας η μονή αυτή σελίδα γράφτηκε από τον Μότσαρτ.

38

Αγνωστο μέχρι στιγμής έργο του Μότσαρτ βρέθηκε σε βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ιδρύματος Μότσαρτ, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, Ούλριχ Λάιζινγκερ, δήλωσε πως πέραν πάσης αμφιβολίας η μονή αυτή σελίδα γράφτηκε από τον Μότσαρτ και είναι «πραγματικά σημαντική».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για πρόχειρες σημειώσεις, ένα προσχέδιο μιας μουσικής σύνθεσης.

Το σχεδίασμα αφορά ένα έργο που για άγνωστους λόγους δεν ολοκλήρωσε ο συνθέτης. Υπάρχει μόνο η μελωδία, αλλά λείπει η αρμονία και οι πληροφορίες για τα όργανα, αλλά «μπορείς να το κατανοήσεις», λένε οι μουσικολόγοι.

Το χαρτί έχει διαστάσεις 16 επί 29 εκατοστά και γράφτηκε ανάμεσα στο 1787 και το 1791 οπότε και πέθανε. Την εποχή εκείνη, ο Μότσαρτ ενδιαφέρονταν για την εκκλησιαστική μουσική και σκόπευε να εργαστεί στον καθεδρικό της Βιέννης, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.

Βρέθηκε σε βιβλιοθήκη της Νάντης, στη δυτική Γαλλία, σε ένα ξεκαθάρισμα που έκανε το προσωπικά στα αρχεία.

Στα επόμενα χρόνια, το χειρόγραφο «ξεχάστηκε εντελώς», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης. Μέχρι σήμερα θεωρούνταν αντίγραφο και όχι πρωτότυπο έργο.

Την αυθεντικότητα του έργου επιβεβαίωσε και ο Αλόις Φουκς, διάσημος κυνηγός χειρογράφων του 19ου αιώνα, που εξέτασε το έργο το 1839 και άφησε σχετικό σημείωμα.

Ο Λάιζινγκερ πρόσθεσε πως η βιβλιοθήκη επικοινώνησε με το Ίδρυμα στο Σάλτσμπουργκ ζητώντας βοήθεια για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του έργου. «Είναι σίγουρα ο γραφικός χαρακτήρας του Μότσαρτ» δήλωσε ο Λάιζινγκερ χωρίς να αφήνει περιθώρια διάψευσης. «Είναι εντελώς καινούριο εύρημα», πρόσθεσε ακόμη και τόνισε ότι περιέχει μουσική που δεν έχει ακουστεί ξανά.

Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν βρεθεί μόλις δέκα παρόμοια χειρόγραφα του Μότσαρτ, ενώ συνολικά υπάρχουν περίπου 100 χειρόγραφα με προσχέδια για μουσικά έργα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr