Παραγωγική χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ την πρώτη επί της ουσίας συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ
Η ουσιαστική φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άρχισε την Πέμπτη με τα Ηνωμένα Έθνη να χαρακτηρίζουν την πρώτη, τετράωρη, συνάντηση παραγωγική.
51
Η ουσιαστική φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άρχισε την Πέμπτη με τα Ηνωμένα Έθνη να χαρακτηρίζουν την πρώτη, τετράωρη, συνάντηση παραγωγική.
Κατά τη συνάντηση άρχισε η συζήτηση για το θέμα «Διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών».
Κατά την άφιξή του στο χώρο της συνάντησης ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση «ποια γλώσσα θα μιλήσουν» με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι θα μιλήσουν «τη γλώσσα της ειρήνης, η οποία είναι η μόνη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο πλευρών».
«Είμαι ενθαρρυμένος από την πρόοδό μας και το μεσολαβητικό μας ρόλο σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
Ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε τις προηγούμενες μέρες με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα.
Στη συνέχεια, μίλησε για τη σημερινή έναρξη «ουσιαστικών συνομιλιών» στο νησί, με την παρουσία του ειδικού του συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε: «Στις τηλεφωνικές συνομιλίες με όλους τους ηγέτες, τους προέτρεψα να αξιοποιήσουν την κινητικότητα και να επιχειρήσουν να επιδείξουν τον ηγετικό πολιτικό ρόλο τους, όπως επίσης και αίσθημα ευελιξίας και σοφίας, βλέποντας παράλληλα πέραν των οραμάτων τους και των θεμάτων. Πρέπει να βλέπουν στο μέλλον του κυπριακού λαού. Κι ενώ πιστεύω ότι ο κυπριακός λαός έχει την κυριότητα αυτής (της διαδικασίας), είμαστε δεσμευμένοι να προσφέρουμε το διευκολυντικό μας ρόλο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «το Κυπριακό συμπλήρωσε σαράντα χρόνια, είναι μία μακρά εκκρεμούσα διένεξη η οποία πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό».
Στη συνέχεια, μιλώντας για τους «δυο ηγέτες» στην Κύπρο, εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από τη «δέσμευση και τη βούλησή τους για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι τους συνάντησε τον περασμένο Ιούνιο στην Ευρώπη.
Υπογράμμισε: «Μου είχε αναφερθεί ότι ήταν παλαιοί φίλοι. Αυτό επίσης θα δημιουργήσει καλό κλίμα και πολιτική βούληση. Πιστεύω ότι δημιουργείται ένα καλό μομέντουμ».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας παρότρυνε τους δυο ηγέτες στην Κύπρο: «Όταν συζητούν πολύ σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, όπως η διακυβέρνηση, η νομή της εξουσίας και περιουσιακά θέματα, να επιδεικνύουν πράγματι ευελιξία και ηγετικά προσόντα. Και να σκέπτονται πέραν των τρεχόντων θεμάτων, το μέλλον τους».
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και είπε ότι η συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης θα συνεχιστεί στις 18 Σεπτεμβρίου.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία πάνω στο χρονοδιάγραμμα και προσέθεσε ότι προφανώς οι δύο ηγέτες κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία.
Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσον το κεφάλαιο «Διακυβέρνηση – Κατανομή εξουσίας» θα κλείσει στην επόμενη συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου. «Δεν θα γίνονται δηλώσεις. Θα εκδίδουν σύντομο ανακοινωθέν τα Ηνωμένα Έθνη» ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς αν είναι και τώρα «γεμάτος αυτοπεποίθηση», όπως είχε δηλώσει το πρωί της Πέμπτης κατά την αναχώρησή του για το αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου θα διεξαγόταν η διαπραγμάτευση, ο Δ.Χριστόφιας απάντησε: «Πάντα είμαι. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να μην είμαι τώρα γεμάτος αυτοπεποίθηση».
Τέλος, σε ερώτηση εάν είναι ευχαριστημένος από την πρώτη ουσιαστική διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι «δεν είναι ώρα να πω αν είμαι ευχαριστημένος ή όχι».
Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε με τη σειρά της: «Η Ελλάδα και όλες οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ευχόμαστε να οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού και στην πτώση του τείχους της χωρισμένης Λευκωσίας».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ.Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε «σημαντική» τη σημερινή ημέρα για το Κυπριακό.
Σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κ.Κουμουτσάκος είπε ότι «όλο αυτό το διάστημα έχει καταγραφεί η εποικοδομητική στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Χριστόφια», σημειώνοντας ότι «τώρα θα δούμε πώς θα φερθεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά» και υπογραμμίζοντας «το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία», ενθαρρύνοντας για «μετριοπάθεια και εποικοδομητική στάση».
Τέλος, χαρακτήρισε «παρωχημένα σχήματα και παρωχημένες λογικές», τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα των τρίτων χωρών, τονίζοντας ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο, τα αγαθά της συμμετοχής στην ΕΕ θα βιώνουν όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Τόνισε, μάλιστα, ότι καμία λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συρία: Έτοιμο το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους
- FT: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕ για «made in Europe» οχήματα
- Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ξανά στην 11η θέση
- Σαχάρα το Ηράκλειο – «Πνίγηκε» από την αφρικανική σκόνη
- Europa League: Πρόκριση στα πλέι οφ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, νίκη 8άδας η Ρόμα – Η βαθμολογία
- Γκολ και highlights από τα παιχνίδια του Europa League (vids)

