Τρεις Βρετανοί ένοχοι για τις υγρές βόμβες που σχεδίαζαν να τοποθετήσουν σε αεροσκάφη
Ένοχους έκρινε δικαστήριο στο Λονδίνο τρεις Βρετανούς μουσουλμάνους με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για το θάνατο πολιτών με την τοποθέτηση βομβών σε υπερατλαντικές πτήσεις. Οι ένορκοι δεν καταφεραν να συμφωνήσουν για το αν οι κατηγορούμενοι είχαν και την πρόθεση να εκτελέσουν τα σχέδια τους.
95
Ένοχους έκρινε δικαστήριο στο Λονδίνο τρεις Βρετανούς μουσουλμάνους με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν για το θάνατο πολιτών με την τοποθέτηση βομβών σε υπερατλαντικές πτήσεις. Οι ένορκοι δεν καταφεραν να συμφωνήσουν για το αν οι κατηγορούμενοι είχαν και την πρόθεση να εκτελέσουν τα σχέδια τους.
Συγκεκριμένα το δικαστηριο έκρινε ενόχους τον Αμπντουλά Αχμέντ Αλί, τον Ασάντ Σαρουάρ και τον Τανβίρ Χουσεΐν αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι δεν σχεδίαζαν να εκτελέσουν τις βομβιστικές επιθέσεις στις πτησεις, όπως υποστήριζε το κατηγορητήριο.
Για άλλους τέσσερις κατηγορούμενους δεν υπήρξε απόφαση των ενόρκων. Πρόκειται για τον Ιμπραΐμ Σαβάντ, τον Αραφάτ Χαν, τον Ουαχίντ Ζαμάν και τον Ουμάρ Ισλάμ. Τέλος, ο Μοχάμεντ Γκουλζάρ αθωώθηκε.
Τόσο ο Αλί, που θεωρούνταν αρχηγός της ομάδας, και οι συγκατηγορούμενοί του υποστήριξαν ότι σκοπευαν να προκαλέσουν μία επίθεση που τραβούσε την προσοχή της κοινής γνώμης στην οργή τους για την αμερικανική και τη βρετανική πολιτική στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Προσθέτουν ότι δεν σκόπευαν να επιτεθούν στα αεροσκάφη.
Από την πλευρά τους οι κατήγοροι παρουσίασαν βίντεο με μηνύματα που ετοίμασαν οι κατηγορούμενοι πριν τις επιθέσεις. Κατέθεσαν επίσης στοιχέια που βρεθηκαν στην κατοχή ενός από τους οκτώ με λεπτομέριες για τις πτησεις από το Λονδίνο προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Οι οκτώ άνδρες κατηγορούνταν ότι σχεδίαζαν το καλοκάιρι του 2006 επιθέσεις αυτοκτονίας με την τοποθέτηση αυτοσχέδιων βομβών από υγρά υλικά (όπως το οξυζενέ) σε τουλάχιστον επτά υπερατλαντικές πτήσεις που θα κατευθύνοντυαν προς τις ΗΠΑ. Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και σαν αποτέλεσμα της αποκάλυψης, θεσπίστηκαν αυστηρά μέτρα για την ποσότητα των υγρών υλικών που μπορούν να μεταφέρουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους.
Η δίκη είχε διάρκεια πέντε μηνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η γη της ελιάς: Μυστικά, αποκαλύψεις και νέοι έρωτες
- Κρήτη: Γυναίκα ζούσε τον τρόμο στο ίδιο της το σπίτι
- Εξωγήινος κι αντι-ποπ: Ο Aphex Twin των 90s ξεπέρασε την Τέιλορ Σουίφτ και έγινε το soundtrack της διαδικτυακής ζωής
- Η εντυπωσιακή «Johan Cruyff Arena» που θα κοντραριστεί με τον Άγιαξ ο Ολυμπιακός (pics, vids)
- Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα αιτείται ο Δήμος Β. Τζουμέρκων
- HELLO!: Κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη στα περίπτερα