Νέα Υόρκη: Αν θέλετε να απευαισθητοποιήσετε τα παιδιά σας από την αλλεργία στο αβγό, τότε αφήστε τα να φάνε όσο κέικ θέλουν, συμβουλεύουν Έλληνες ερευνητές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ο Δρ Γεώργιος Κωνσταντίνου και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγούν ότι η ζέστη τροποποιεί τα αλλεργιογόνα συστατικά του αβγού και επιτρέπει σε μερικά παιδιά με αλλεργία στο συγκεκριμένο τρόφιμο να θεραπευθούν δια της κατανάλωσης αυξανόμενης ποσότητας αβγού μέσω του κέικ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την προσέγγιση αυτή για να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανοχής στο αβγό σε 94 αγόρια και κορίτσια που είχαν αποτανθεί στο Τμήμα Τροφικής Αλλεργίας του πανεπιστημίου.

Μετά από εξάμηνη απευαισθητοποίηση, το 90% των παιδιών μπορούσε να ανεχθεί το αβγό που περιέχει το κέικ.

Οι επιστήμονες έθεσαν σε ιατρική παρακολούθηση τα παιδιά για 12-48 μήνες. Τα 39 είχαν υποβληθεί σε δερματικό τεστ ευαισθησίας στο αβγό και 55 είχαν διαγνωστεί με αλλεργία στο αβγό μετά από κατανάλωση του. Τα περισσότερα παιδιά είχαν ατοπικό έκζεμα.

Κάθε παιδί αρχικά πήρε 0,1 γραμμάριο κέικ που περιείχε 0,63 χιλιοστογραμμάρια της συνολικής πρωτεΐνης του αβγού. Κάθε επακόλουθη δόση διπλασίαζε την προηγούμενη ποσότητα πρωτεΐνης αβγού μέχρι τα παιδιά να φτάσουν να φάνε 1,5 γραμμάρια της συνολικής πρωτεΐνης αβγού.

Μετά από έξι μήνες, μόλις επτά παιδιά εξακολουθούσαν να έχουν κνησμό, έκζεμα ή πιο σοβαρές αντιδράσεις στο μαγειρεμένο αβγό. Έτσι οι επιστήμονες χορήγησαν ολόκληρο αβγό στα 87 παιδιά που δεν είχαν πλέον αντίδραση στο μαγειρεμένο αβγό και μόνο τέσσερα αντέδρασαν με κνησμό ή έκζεμα.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν καινοτόμες προσεγγίσεις αντιμετώπισης της αλλεργίας στο αβγό. Αλλά αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται πάντα υπό την επίβλεψη ιατρού. Τα παιδιά με γνωστές διατροφικές αλλεργίες θα πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από εξειδικευμένο επιστήμονα.

health.in.gr