30

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Ή καλύτερα περικοπές και σχέδια πώλησης. Κάπως έτσι περιγράφουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης την αεροπορική εταιρεία Spanair, η οποία είδε ένα από τα αεροσκάφη της να τυλίγεται στις φλόγες στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 153 άνθρωποι…

Η Spanair ανήκει στην σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS. Βρίσκεται όμως στο μάτι του κυκλώνα εδώ και ένα χρόνο, λόγω των κακών οικονομικών αποτελεσμάτων. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ζημιές 55 εκατ. ευρώ, διπλάσιες από το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Οι Σκανδιναβοί είχαν αποφασίσει να την πουλήσουν αναζητώντας αγοραστή. Η πρώτη κρούση έγινε ασφαλώς στην ισπανική Iberia.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων αντέδρασαν στο σχέδιο και εξήγγειλαν κινητοποιήσεις. Ακολούθησαν και νέες επαφές με άλλα επιχειρηματικά σχήματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μάλιστα το ζήτημα απέκτησε και πολιτική διάσταση, αφού οι Καταλανοί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την προσπάθεια πώλησης της Spanair στην Iberia, δεδομένου ότι η τελευταία έχει ελαφρώς εγκαταλείψει το αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης.

Επιπλέον, στην Καταλονία έγιναν προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ επιχειρηματιών, ώστε να αγοράσουν την Spanair και να «αναστήσουν» κατά κάποιο τρόπο το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. Χωρίς αποτέλεσμα.

Τελικά οι Σκανδιναβοί αποφάσισαν να κρατήσουν την Spanair προχωρώντας σε μεγάλες περικοπές: κλείσιμο πέντε βάσεων, απόσυρση 15 παλιών αεροπλάνων που έκαιγαν περισσότερα καύσιμα και εθελούσια έξοδο περίπου 3.000 εργαζομένων.

Αγνωστο παραμένει αν το συγκεκριμένο αεροσκάφος που τυλίχθηκε στις φλόγες ήταν ένα από αυτά που θα αποσύρονταν.

Λεπτομέρεια: ακόμα και λίγες ώρες πριν το δυστύχημα, οι πιλότοι είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ