51

Στην αφγανική πρωτεύουσα έφθασε την Τετάρτη ο Νικολά Σαρκοζί για τη στήριξη του γαλλικού στρατεύματος μετά το θάνατο δέκα στρατιωτών σε ενέδρα των Ταλιμπάν, σε μία από τις φονικότερες επιθέσεις κατά ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας στο εξωτερικό.

Με το θάνατο των δέκα Γάλλων στρατιωτών την Τρίτη ανατολικά της Καμπούλ φθάνει τους 24 ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2002.

Πρόκειται, δε, για τις βαρύτερες απώλειες για το γαλλικό στρατό μετά το θάνατο 58 αλεξιπτωτιστών στη Βηρυτό το 1983, αλλά και για το πιο αιματηρό επεισόδιο εναντίον των δυνάμεων της ISAF στο Αφγανιστάν.

Ο Νικολά Σαρκοζί έφθασε στην Καμπούλ συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, Ερβέ Μορέν και Μπερνάρ Κουσνέρ, αντίστοιχα.

Συναντήθηκε με τους Γάλλους στρατιώτες και επισκέφθηκε παρεκκλήσι για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον Αφγανό ομόλογό του, Χάμιντ Καρζάι.

Πριν αναχωρήσει για την Καμπούλ ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η επίσκεψή του έχει στόχο να καταδείξει ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό τους». Καταδίκασε τη φρικτή επίθεση ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι γαλλικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

Επίσης, επισήμανε ότι θα σταλούν κανονικά έως τα τέλη Αυγούστου οι ενισχύσεις (περίπου 700 άνδρες) που θα ανεβάσουν τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη χώρα στους 2.600 άνδρες.

Αφότου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των στρατιωτών ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας να πολεμήσει την τρομοκρατία, τονίζοντας ότι η αποστολή στο Αφγανιστάν συνεχίζεται.

«Η αποφασιστικότητά μου παραμένει ανεπηρέαστη. Η Γαλλία είναι δεσμευμένη στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, για την δημοκρατία και την ελευθερία. Είναι ένας δίκαιος σκοπός, είναι τιμή για τη Γαλλία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της» δήλωσε.

Περίπου 176 ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) βάσει ανακοινωθέντων των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας.

Ο γαλλικός Τύπος

Την επομένη του θανάτου των δέκα Γάλλων στρατιωτών κατά τη διάρκεια ενέδρας στο Αφγανιστάν, ο γαλλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι «ο πόλεμος σκοτώνει», θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

«Η Γαλλία στην αφγανική παγίδα, οι νεκροί αυτοί που μας αγγίζουν τόσο, υπενθυμίζουν σε όλους μας, στη σημερινή Γαλλία, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι ο πόλεμος σκοτώνει» γράφει η L Umanite.

«Η δοκιμασία» είναι ο τίτλος της Liberation. «Πώς να κερδηθεί ένας πόλεμος που δεν κερδίζεται στρατιωτικά» αναρωτιέται η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι «αντίθετα με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι δικαιολογημένος και έχει ως στόχο να απαντήσει με την καταστροφή των προπυργίων για μια επίθεση στην καρδιά του αμερικανικού εδάφους».

Σύμφωνα με την La Croix, αυτός ο πόλεμος είναι δικαιολογημένος και πρέπει να συνεχισθεί το έργο της ανοικοδόμησης, της εκπαίδευσης στελεχών στη διοίκηση, τον στρατό και την αστυνομία ικανών να αναλάβουν καθήκοντα.

«Εάν οι στόχοι είναι δίκαιοι, η τακτική που εφαρμόζεται είναι η σωστή;» αναρωτιέται η Le Figaro.

«Ένας πόλεμος στο πλευρό των Αμερικανών, αλλά με τι στόχο και, κυρίως, ποια αποτελέσματα; Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Η καταδίωξη των ταλιμπάν; Η εγκαθίδρυση δημοκρατίας;» είναι τα ερωτήματα που θέτει η Nice-Matin.

«Οπισθοχώρηση; Κανείς δεν συμμερίζεται αυτήν την ιδέα. Η εγκατάλειψη της αποστολής μας θα ισοδυναμούσε με υιοθέτηση του πνεύματος του Μονάχου χωρίς την απαλλαγή του κόσμου από μια τρομακτική απειλή. Εκεί θα μεταφραζόταν ως πράσινο φως στον τρόμο» γράφει η L Union.

Ωστόσο, πολλές γαλλικές εφημερίδες υπενθυμίζουν τη δήλωση του Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι «δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό