95

Συμφωνία για την αποζημίωση στα θύματα τωνεπιθέσεων που διέπραξανοι δύο χώρες υπέγραψαν στην Τρίπολη αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Λιβύης. Επίσης, θα κλείσουν οι περίπου 30 εκκρεμούσες μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εκατέρωθεν.

Η συμφωνία αφορά την πλήρη αποζημίωση εκ μέρους της Λιβύης των 270 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης κατά του αεροσκάφους της PanAm πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας. Μέχρι σήμερα, η Λιβύη έχει δώσει 8 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε μία από τις οικογένειες των 268 θυμάτων.

Αποζημιώσεις θα δοθούν και για την επίθεση Λίβυων στη ντισκοτέκ La Belle του Βερολίνου το 1986 με τρεις νεκρούς και 200 τραυματίες.

Οι ΗΠΑ θα αποζημιώσουν τα θύματα -σε 45 τα υπολογίζει η Λιβύη- της αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησε κατά της Τρίπολης και της Βεγγάζης το 1986, σε αντίποινα για την επίθεση στο Βερολίνο.

Μετά από δεκαετίες ψυχρότητας ή και εχθρότητας, οι δύο χώρες κινούνται, όπως σημειώνει το BBC, για την αποκατάσταση των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων αν και η ανταλλαγή διπλωματών θα γίνει αργότερα στο μέλλον.

Για το τέλος μίας εξαντλητικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων μίλησε ο Λίβυος διαπραγματευτής. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε σε «μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας»..

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους απέστειλε μήνυμα στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι εκφράζοντας την ελπίδα για βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press