Νέα Υόρκη: Εκχύλισμα από τους σπόρους του κόκκινου σταφυλιού μπορεί να συντελεί στην προστασία έναντι της απώλειας μνήμης λόγω νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Neuroscience.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Όρος Σινά» με επικεφαλής τον Δρ Τζιούλιο Μαρία Πασινέτι μελέτησαν τρωκτικά με επιρρέπεια στην εκδήλωση εγκεφαλικών αλλαγών όμοιων με τη νόσο Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν καλύτερη γνωστική λειτουργία σε ηλικία 11 μηνών (όταν αναμενόταν να έχουν ήδη εξασθένηση της μνήμης) αν τους είχε χορηγηθεί πολυφαινολικό εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού μέσα στο νερό που έπιναν.

Τα πολυφαινολικά συστατικά είναι αντιοξειδωτικά που περιέχονται φυσιολογικά στο κρασί, το τσάι, την σοκολάτα, και μερικά φρούτα και λαχανικά. Τα ποντίκια στην μελέτη έλαβαν ποσότητα ίση με αυτή που ένας άνθρωπος προσλαμβάνει καταναλώνοντας καθημερινά ένα ποτήρι ή δύο κόκκινου κρασιού.

Ενώ τα οφέλη για την υγεία από τη μετριοπαθή κατανάλωση κόκκινου κρασιού καθημερινά είναι σχεδόν ξεκάθαρα, η κατανάλωση μετριοπαθούς ποσότητας αλκοόλ υπό τη μορφή κόκκινου κρασιού ενδεχομένως να έχει επιφέρει επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου με μεταβολικές διαταραχές ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για να παραμερίσει το θέμα του αλκοόλ, ο Δρ Πασινέτι και οι συνεργάτες του, μελέτησαν κατά πόσο ένα εκχύλισμα από ποικιλία καλιφορνέζικου κόκκινου σταφυλιού μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ στα ποντίκια.

Τα ποντίκια πήραν ποσότητα ίση με 1 γραμμάριο πολυφαινολικών καθημερινά για τους ανθρώπους, ή απλό νερό. Μετά από πέντε μήνες θεραπείας, τα ποντίκια της ομάδας παρέμβασης είχαν 30-50% λιγότερη συσσώρευση αμυλοειδούς-β στους εγκεφάλους τους.

Η πρωτεΐνη αυτή είναι κρίσιμη για τον σχηματισμό των πλακών και των «εμπλοκών» που παρατηρούμαι στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ και η πρόληψη της συσσώρευση μπορεί να συντελέσει σε επιβράδυνση της εγκεφαλικής εκφύλισης.

Τα πειραματόζωα που πήραν το εκχύλισμα είχαν επίσης καλύτερη επίδοση σε τεστ για τη διαστηματική μνήμη από τα τρωκτικά της ομάδας ελέγχου. Ωστόσο το εκχύλισμα δεν συντέλεσε σε καλύτερη επίδοση στη δοκιμασία του λαβυρίνθου στα ποντίκια της ομάδας ελέγχου, γεγονός που σημαίνει ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία στα τρωκτικά με προδιάθεση για νόσο Αλτσχάιμερ μειώνοντας την εγκεφαλική βλάβη λόγω του σχηματισμού πλάκας.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινική μελέτη για να δουν αν το εκχύλισμα μπορεί να προλάβει ή να αντιμετωπίσει τη νόσο Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους.

health.in.gr