Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των δικαστών για το αυτοδιοίκητο
Αντιδράσεων συνέχεια από την πλευρά των δικαστών σχετικά με την τροπολογία για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας να διαφωνούν πλήρως με την μεταρρύθμιση στη διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.
103
Αντιδράσεων συνέχεια από την πλευρά των δικαστών σχετικά με την τροπολογία για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας να διαφωνούν πλήρως με την μεταρρύθμιση στη διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης, Δ.Μαζαράκης με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η τροπολογία για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων «καταδεικνύει τις προθέσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης της Δικαιοσύνης και δια αυτής του συνόλου των δικαστικών λειτουργών».
«Οι επιδιώξεις και ο στόχος της Εκτελεστικής Εξουσίας αναδεικνύονται και από το γεγονός της αύξησης της θητείας των ανωτέρω διοικήσεων από δύο σε τρία έτη, γεγονός που δημιουργεί εύλογους συνειρμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τονίζεται, μάλιστα ότι η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική στις επιχειρούμενες νομοθετικές μεταβολές της, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα μια σειρά κρίσιμων υποθέσεων με πολιτικοοικονομικό υπόβαθρο.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων από την πλευρά της απευθύνει ύστατη έκκληση στους αρμόδιους (συμπεριλαμβανομένης και της νομοθετικής εξουσίας), «έστω και την τελευταία στιγμή, να αναλογιστούν τις επιπτώσεις της επιχειρούμενης νομοθετικής μεταβολής στη δημοκρατική λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης, ως υπηρεσίας του κράτους προς τους πολίτες του».
Με τη σειρά της, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας με ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ανάδειξη των συμβουλίων διεύθυνσης των δικαστηρίων και των διευθυνόντων τις Εισαγγελίες με εκλογή από τους δικαστικούς λειτουργούς, που υπηρετούν σε κάθε δικαστήριο και εισαγγελία, συνάδει με την συνταγματική αρχή της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.
Συντελεί, όπως αναφέρει, όσο κανένα άλλο σύστημα διοίκησης στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί, όπως είναι φυσικό, οι δικαστικοί λειτουργοί κάθε δικαστηρίου είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα και τις ανάγκες του δικαστηρίου τους.
«Τυχόν δυσλειτουργίες, αναπόφευκτες σε όλα τα συστήματα διοίκησης, μπορούν να αντιμετωπίζονται μέσω της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και Εισαγγελιών, δεδομένου ότι, όπως ορίζεται στο άρθρο 81 του Ν. 1756/1988, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 Ν. 3514/2006, οι εργασίες των συμβουλίων διεύθυνσης υπόκεινται σε ετήσια επιθεώρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, μέσω της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρίας Καρακλιούμη τονίζει ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της τόσο περί κατάργησης του αυτοδιοίκητου, όσο και περί αποπομπής του κ. Ζορμπά δείχνει να μην επιδιώκει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνταξιούχοι: Τα 4+1 νέα μέτρα ενίσχυσης
- Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως ο Τζέιμς Μποντ της Ρωσίας; – Πώς ο δυτικός κινηματογράφος αναπαράγει τον μύθο του Κρεμλίνου
- Τι κρύβεται πίσω από την απιστία;
- ΕΝΦΙΑ: Τα 18+1 μυστικά για να «κλειδώσετε» έκπτωση έως 20%
- «Πόσο χρεώνει το ΑΦΜ;» – Πρόσωπα από διαλόγους του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετήθηκαν ξανά σε θέσεις ευθύνης
- Πώς θα ειναι η αγορά εργασίας σε Ελλάδα και ΕΕ το 2040; Τρεις εμπειρογνώμονες απαντούν στο in




