98

Tην ανάγκη διασφάλισης της πολιτισμικής αξίας του μνημείου της Αγίας Σοφίας επισήμαναν με ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά και Kατερίνα Mπατζελή.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την αποτροπή εκδηλώσεων στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το πνεύμα και την παράδοση του, αναγνωρισμένου από την Oυνέσκο, μνημείου.

Mε την ερώτησή τους, η κ. Κοππά και η κ. Mπατζελή, αναφέρονται στα πρόσφατα γεγονότα διοργάνωσης εκδηλώσεων μόδας, επαγγελματικών και τεχνικών εκθέσεων εντός της Αγίας Σοφίας.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν την Επιτροπή να πάρει θέση ως προς την συμβατότητα των εκδηλώσεων αυτών με τον απαιτούμενο σεβασμό στην μοναδικότητα του μνημείου σε συνδυασμό με τις προενταξιακές δεσμεύσεις της Τουρκίας για σεβασμό στην πολιτισμική πολυμορφία και κληρονομιά.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισήμαναν επίσης ότι η Tουρκία έχει αναδειχθεί σε Πολιτισμική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2010, με βασικό σημείο αναφοράς και τον ιστορικό χώρο της Αγίας Σοφίας.

Με βάση αυτό, έθεσαν και το ερώτημα της ένταξης του ζητήματος της προστασίας του μνημείου στην διαδικασία έγκρισης και κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων, που διατίθενται για δράσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Εκτός αυτού, η κ. Κοππά και η κ. Mπατζελή υπογράμμισαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι προενταξιακές δεσμεύσεις της Tουρκίας που συνδέονται με την προστασία και την προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, δεν αποτελούν δεσμεύσεις δεύτερης κατηγορίας ή προαιρετικής εφαρμογής.

Αντίθετα, ζήτησαν να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες σύγκλισης με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο σεβασμός της Αγίας Σοφίας, τόνισαν, αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο ευρωπαϊκού, αλλά και διεθνούς κύρους καθώς αναγνωρίζεται από την Ουνέσκο ως χώρος παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τονίζοντας ότι η επικείμενη χρηματοδότηση των δράσεων της Τουρκίας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2010 ευνοεί τις παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για την τήρηση του απαιτούμενου σεβασμού προς το μοναδικό αυτό μνημείο και για την δρομολόγηση συγκεκριμένων δράσεων αναστήλωσης και αποκατάστασής του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ