53

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη υπό την προεδρία της Ντ.Μπακογιάννη και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, με αντικείμενο την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την ψήφο των αποδήμων.

Όπως δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, μετά τη σύσκεψη: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να πετύχουμε τη συναίνεση των κομμάτων και να δώσουμε δικαίωμα ψήφου σε ένα πολύ δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού το οποίο το δικαιούται».

Ορίζοντας χρονικά το θέμα της ρύθμισης αυτής, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «με την έναρξη των εργασιών της Βουλής πιστεύω να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου. Στόχος μας είναι να ισχύσει το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή στην επόμενη βουλή». Για να γίνει αυτό, η ρύθμιση χρειάζεται τη στήριξη από τα 2/3 της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΛΑΟΣ συμφώνησαν ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της ψήφου των αποδήμων» και παρατήρησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία και στο ΣΑΕ να προχωρήσουμε και να φτάσει το θέμα σε αίσιο τέλος. «Εχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες διαλόγου που μπορεί να τελεσφορήσει» ανέφερε.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι από πλευράς ΠΑΣΟΚ «ξεκαθαρίστηκε ότι η ανατροπή των δεδομένων των υφισταμένων εκλογικών περιφερειών είναι ανεπιθύμητη».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το πρόγραμμα του κόμματος. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η γενική κατεύθυνση είναι ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι απόδημοι που είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και θα μπορούν να ψηφίζουν βουλευτές από το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

«Οι θέσεις των τριών κομμάτων είναι πολύ κοντά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Αχ.Κανταρτζή, εξέφρασε την αντίθεσή του, σημειώνοντας ότι οδηγούμαστε σε διόγκωση του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν θα έχει την απαραίτητη ενημέρωση για τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ