36

Τα επόμενα χρόνια οι εταιρείες ψυχαγωγίας και ΜΜΕ θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στις αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες προχωρώντας σε στρατηγικές συμμαχίες, καταλήγει μελέτη της PricewaterhouseCoopers.

Η μελέτη, Ψυχαγωγία και τα ΜΜΕ παγκοσμίως για το 2008-2012, υπογραμμίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η κερδοφορία σε παραδοσιακούς επιχειρηματικούς τομείς με παράλληλη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Παραδοσιακά μέσα και νέα γενιά

Η λεγόμενη Γενιά του Δικτύου «Net Generation» καθορίζει τους ρυθμούς και τις τάσεις για την εξέλιξη του κλάδου και επηρεάζει τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα -υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή της ζωή, η Γενιά του Δικτύου «παρασύρει» και τις προηγούμενες γενιές.

Οι καθιερωμένοι και παραδοσιακοί τομείς θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στα έσοδα (με εξαίρεση τη βιομηχανία της μουσικής, όπου η ψηφιακή διανομή θα ξεπεράσει τη φυσική διανομή το 2011) ωστόσο την ανάπτυξη θα οδηγούν τα ψηφιακά μέσα.

Αν και η διανομή με ψηφιακά μέσα και κινητή τηλεφωνία συνιστά μόνο το 5% των παγκόσμιων δαπανών το 2007, θα αντιπροσωπεύει το 24% της συνολικής ανάπτυξης σε όλο τον κλάδο τα επόμενα 5 χρόνια.

Ως το 2012, τα έσοδα από τα ψηφιακά μέσα και την κινητή τηλεφωνία θα υπολογίζονται στο 11% των συνολικών δαπανών για την ψυχαγωγία και τα ΜΜΕ ή 234 δισ. δολάρια.

Παρόλο που η διαφήμιση στο Internet θα περιοριστεί, θα έχει την πιο ισχυρή ανάπτυξη με 19,5% μέσο ετήσιο ρυθμό ως το 2012. Η πρόσβαση στο Internet θα έχει 12,1%, τα βιντεοπαιχνίδια 10,3%, η συνδρομητική τηλεόραση και οι άδειες χρήσης 10,1%.

Πιο καθιερωμένοι τομείς θα παρουσιάσουν μικρότερη αύξηση, όπως η τηλεοπτική διαφήμιση με 5,9%. Τη μεγαλύτερη πρόκληση αντιμετωπίζει ο τομέας των εκδόσεων: εφημερίδες 2,2%, περιοδικά 3,5%, και βιβλία 2,8%.

«Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καμία εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις εξελίξεις από μόνη της. Οι προκλήσεις είναι πολύ σημαντικές και η ζήτηση για καινοτομία πολύ μεγάλη» δήλωσε ο Αντώνης Χατζηαντωνάς της PricewaterhouseCoopers Business Solutions στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ