93

Αίτημα για την κατασκευή του Υπεραδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η επίσημη αίτηση αφορά στο σχεδιασμό, την κατασκευή και λειτουργία ενός ανεξάρτητου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και υπεβλήθη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία περί απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η TAP AG αποτελεί κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν σε ισότιμη βάση η νορβηγική εταιρεία StatoilHydro και η ελβετική EGL Group.

Το σχεδιαζόμενο έργο θα αποτελείται κυρίως από έναν αγωγό, ο οποίος θα συνδεθεί κοντά στη Θεσσαλονίκη με το υπάρχον δίκτυο της Ελλάδας και θα εκτείνεται σχεδόν για 200 χιλιόμετρα μέχρι τα ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Από εκεί ο TAP θα διασχίσει την Αλβανία και την Αδριατική για να εισέλθει στο έδαφος της Ιταλίας, κοντά στην πόλη Μπρίντεζι.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «ο υπεραδριατικός αγωγός θα συνεισφέρει στη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εταιρεία TAP προσβλέπει σε μια άριστη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει αυτό το σημαντικό έργο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ιδιαίτερα της ΝΑ Ευρώπης. Η τελική απόφαση αναφορικά με την επένδυση για την κατασκευή του TAP πρόκειται να ληφθεί το δεύτερο ήμισυ του 2009».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ