Στις επιχειρήσεις το «μπαλάκι» της ευθύνης για τη διάθεση του ηλιελαίου από τον ΕΦΕΤ
Στις επιχειρήσεις μεταβιβάζει ο ΕΦΕΤ την ευθύνη διάθεσης στην αγορά μη επιμολυσμένου ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης, αλλά και ηλιελαίου που θα εισέλθει στην Ελλάδα από άλλες χώρες ή μέσω ενδοκοινοτικού εμπορίου, ή που θα παραχθεί στη χώρα. Παράλληλα δρομολογεί ελέγχους και κυρώσεις.
103
Στις επιχειρήσεις μεταβιβάζει ο ΕΦΕΤ την ευθύνη διάθεσης στην αγορά μη επιμολυσμένου ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης, αλλά και ηλιελαίου που θα εισέλθει στην Ελλάδα από άλλες χώρες ή μέσω ενδοκοινοτικού εμπορίου, ή που θα παραχθεί στη χώρα.
«Οι ποσότητες ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης που έχουν εργαστηριακά αποδειχθεί ότι δεν είναι επιμολυσμένες, δίνονται προς διάθεση στην κατανάλωση με ευθύνη των επιχειρήσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για την πορεία της προληπτικής απόσυρσης όλων των ηλιελαίων, ραφιναρισμένων ή ακατέργαστων, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και το βαθμό επιμόλυνσης.
Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι όλες οι παρτίδες ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης, οι επιμολυσμένες με ορυκτέλαιο, έχουν δεσμευτεί και είναι σε διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής ή αξιοποίησης για άλλη χρήση, εκτός διατροφικής αλυσίδας, με ευθύνη των επιχειρήσεων. Επίσης, οι ποσότητες ηλιελαίου άλλης προέλευσης, που βρίσκονται στις αποθήκες των επιχειρήσεων, επανατίθενται προς διάθεση στην κατανάλωση μετά από πιστοποίηση χημικής ανάλυσης που θα συνοδεύει τα προϊόντα.
Για όλες τις νέες ποσότητες ηλιελαίου που θα εισέλθουν στην χώρα από τρίτες χώρες ή από ενδοκοινοτικό εμπόριο ή θα παραχθούν στην χώρα, οι επιχειρήσεις με ευθύνη τους θα συνοδεύουν το προϊόν με πιστοποιητικό χημικής ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους ή άλλου διαπιστευμένου εργαστηρίου.
Ο ΕΦΕΤ γενικότερα εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων που επεξεργάζονται ή διακινούν ηλιέλαιο ή προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο ως συστατικό, να αξιολογούν τον κίνδυνο για πιθανή παρουσία ορυκτελαίου, με έμφαση στο ηλιέλαιο που προέρχεται από την Ουκρανία, προβλέποντας εξειδικευμένες αναλύσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων δειγματοληψιών των συστημάτων αυτοελέγχου, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες Αρχές.
Με την έναρξη κυκλοφορίας στην αγορά των ηλιελαίων (σε οποιαδήποτε μορφή) έχει δρομολογηθεί ειδικό πρόγραμμα ελέγχων από τον ΕΦΕΤ, σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με στόχο τον έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων που διακινούνται στην αγορά. Σε περίπτωση που από τους ελέγχους θα διαπιστωθεί μη τήρηση των οδηγιών, ο ΕΦΕΤ θα εισηγείται αυστηρότατες κυρώσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι λένε τα ΕΛΤΑ για την παράσυρση της υπαλλήλου από όχημα πελάτη στα Βριλήσσια
- Το «strength of schedule» της Euroleague: Το δύσκολο φινάλε του Παναθηναϊκού, στη… μέση ο Ολυμπιακός (pic)
- «Θηλιά» η στεγαστική κρίση και η ακρίβεια – Ποιοι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα
- Το μυστηριώδες ψυχεδελικό μανιτάρι που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν «μικροσκοπικά ανθρωπάκια»
- ICE… age στις ΗΠΑ – Όταν η μπουκιά παγώνει στον αέρα μαζί με το πιρούνι (βίντεο)
- Κωνσταντινούπολη: Εντοπίστηκε στον Βόσπορο η σορός αγνοούμενου Ρώσου κολυμβητή χωρίς άκρα και κεφάλι

