28

O νόμος-πλαίσιο εφαρμόζεται πια στην πράξη και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό για θέματα Παιδείας.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών στα περισσότερα ΑΕΙ ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της μεταρρύθμισης και πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε ο δεύτερος κύκλος.

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, ο υπουργός είπε ότι η δημοκρατία επιβλήθηκε και στην πράξη, καθώς στα 13,5 ΤΕΙ από τα 14 της χώρας έχουμε εκλεγμένες διοικήσεις. Επίσης οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε, με επιτυχία, παρά τις βιαιοπραγίες στα δύο από τα τρία πανεπιστήμια.

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε δηλώσει ότι οι εκλογές βάσει του νόμου-πλαισίου έχουν ολοκληρωθεί «και αυτή είναι απάντηση σε όσους δεν επιθυμούν την εφαρμογή του νόμου».

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στη Σιβιτανίδειο Σχολή, όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τους ιδρυτές της, ανέφερε πως «αυτό είναι ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια ουσιαστική απάντηση σε όλους όσοι αμφισβητούν την ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή τη συκοφαντημένη ιδιωτική πρωτοβουλία, που γέννησε πάρα πολλούς ευεργέτες που προσέφεραν και στο παρελθόν και προσφέρουν και σήμερα αυτά που χρειάζεται ο τόπος και χρειάζεται και η εκπαίδευση.»

Δείτε το βίντεο

Νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά

Ο Ευρ.Στυλιανίδης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το νομοσχέδιο που προωθείται για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Το βασικό χαρακτηριστικό του, όπως είπε, είναι ότι «ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ και, μετά από αξιολόγηση, επιτρέπει τη δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, ενθαρρύνει τη συνεργασία τους με ξένα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανοίγουν μεταπτυχιακά προγράμματα και στο εξωτερικό».

Κάτι τέτοιο, είπε ο κ.Στυλιανίδης, αποθαρρύνει τη συνεργασία των ξένων ιδρυμάτων με Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η συνεργασία τους με έγκριτα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή ποιότητας,στην οποία η κυβέρνηση επενδύει και οργανώνει καλύτερα τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών σε όλη τη χώρα για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ανοίγει η πόρτα για συμμετοχή και ιδιωτών σε αυτά τα προγράμματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα τριπλής χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων με ευρωπαϊκούς πόρους, κρατικούς πόρους ή και δίδακτρα. Είναι επιλογή κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος αν θα τα εφαρμόσει ή όχι. Βεβαίως, οι χορηγίες γίνονται αποδεκτές και σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο ενδυναμώνεται είναι η συνεργασία των Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας καθώς και η εξωστρέφειά τους, τόνισε.

ΠΑΣΟΚ: «Ούτε κουβέντα για την υποχρηματοδότηση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα ήθελε να δει μια φορά τον υπουργό Παιδείας να μιλάει για τη δημόσια παιδεία και γενικά για πρόβλημα της υποχρηματοδότησής της.

Σχετικά με το θέμα των μεταπτυχιακών, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι εάν οι ρυθμίσεις «έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και ποιο, αυτό θα κριθεί, όταν κατατεθεί το σχετικό Σχέδιο Νόμου» και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η εξαγγελία αυτή δεν θα πρέπει να έχει την τύχη προηγούμενων, που παραμένουν, δυστυχώς, ακόμα στις προθέσεις».

Παράλληλα, ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που η ΝΔ φέρει στη Βουλή νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε: «To ΠΑΣΟΚ από θέση αρχής διαφωνεί με την μέθοδο παράκαμψης του Συντάγματος. Το σύνταγμα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει για να παρακάμπτεται ή για να ερμηνεύτεται διασταλτικά. 

»Αν έλθει ένας νόμος στη Βουλή ο οποίος θα βάζει τάξη στο άναρχο σύστημα παροχής υπηρεσιών Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ιδιώτες τότε θα δει το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας και θα τοποθετηθεί ανάλογα. Και πρόσθεσε ότι εξαρχής δεν τοποθετείται ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. ξεκαθάρισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

ΚΚΕ: Προκλητική και εκβιαστική τακτική

To KKE σχολίασε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική και εκβιαστική τακτική της καθώς φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, κι ενώ οι φοιτητές βρίσκονται στο μέσον της εξεταστικής περιόδου» και προσθέτει ότι «αυταπατάται η κυβέρνηση αν θεωρεί ότι έχει ξεμπερδέψει με τη νεολαία και το λαό.»

«Το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση καθώς προβλέπει δίδακτρα, εμπεδώνει τη στρατηγική της Μπολόνια μέσα από τη διάσπαση των σπουδών σε δυο κύκλους, την υποτίμηση των πτυχίων και την υποβάθμισή τους σε τρίχρονα μπάτσελορ των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και την άμεση παρέμβαση των επιχειρήσεων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Αδυναμία εφαρμογής του νόμου

Την ίδια ώρα, η ΠΓ του Συνασπισμού σε συνεδρίασή της εκτίμησε ότι η «κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει την στρατηγική έντασης που καλλιέργησε συστηματικά στο χώρο των πανεπιστημίων με εμπρηστικές δηλώσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και εκβιασμούς για την διακοπή των πόρων προς τα ιδρύματα».

«Μια στρατηγική έντασης που στόχο είχε την κάλυψη της κυβερνητικής αποτυχίας της αναθεώρησης του άρθρου 16, την αδυναμία εφαρμογής του νόμου πλαίσιο, ενός νόμου που προϋπέθετε την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου, αλλά και την προώθηση της εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με έμμεσους τρόπους. Η συστηματική επιχείρηση συκοφάντησης τόσο του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος όσο και του ΣΥΡΙΖΑ», όπως προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ