95

Την ανησυχία τους για τα βίαια περιστατικά αλλά και για τον νεκρό από τις ταραχές κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ εξέφρασαν η ΕΕ και οι ξένοι παρατηρητές στη χώρα. Βαθιά ενόχληση και από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της για τις ταραχές και σε ανακοίνωσή της ζητά «να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» και προσθέτει ακόμη ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ, Ερβάν Φουέρ, εκτίμησε «ότι η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία» και πρόσθεσε ότι τα επεισόδια αποτελούν πηγή ανησυχίας. Η ΕΕ ζητά να διασφαλιστούν οι συνθήκες για ελεύθερη πψηφοφορία των πολιτών, τονίζει ο κ.Φουέρ.

Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα ζήτησε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια. Ο Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και αναμένει «να βελτιωθεί η κατάσταση». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και ότι είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές.

Σε δηλώσεις του στο BBC ο αρχηγός της βρετανικής αποστολής των παρατηρητών, βουλευτής Ντένις ΜακΣέιν αποκάλεσε τις βίαιες ταραχές «επίθεση κατά της δημοκρατίας, απαράδεκτη στη σημερινή Ευρώπη». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί σαν αποτέλεσμα αυτών των εκλογών» όπως και ότι η ανμαμέτρηση στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν κρούσματα νοθέιας πρέπει να επαναληφθεί.

«Βαθιά ενοχλημένες» δηλώνουν οι ΗΠΑ από όσα συνέβησαν στη ΠΓΔΜ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Οι εκλογές, υπογραμμίζει ακόμη η ανακοίνωση, πρέπει να διεξαχτούν σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και τα διεθνή πρότυπα.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ καλούν τις Αρχές και τους θεσμούς της ΠΓΔΜ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εντοπίσουν τους υπεύθυνους και να τους προσάγουν στη δικαιοσύνη.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη χώρα δήλωσε ότι μάλιστα ότι τα γεγονότα ήταν «ένα κακό λάθος για τη χώρα» ενώ τόνισε ότι αυτό πρέπει να το κατονοήσουν και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Την καταδίκη τους για τα επεισόδια εξέφρασαν ακόμη οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας, Μπερνάρ Βαλερό και Άντριου Κι.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, χαρακτήρισε τα επεισόδια μεμονωμένα που περιορίζονται στο τμήμα της χώρας όπου κατοικούν οι αλβανόφωνοι. Αντίθετα, απογοητευμένη από όσα συνέβησαν εμφανίστηκε η ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραντμίλα Σεκερίνσκα η οποία καταφέρθηκε κατά των θεσμων που δεν απέτρεψαν το κύμα βίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ