Ευαίσθητο και ευάλωτο το πεπτικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά σε κάθε τι που δεν συμβαδίζει με την ομαλή λειτουργία του. Κακή διατροφή, λίγη σωματική άσκηση, ακανόνιστα γεύματα, άγχος και αλλαγές στην καθημερινότητα, είναι μερικοί από τους παράγοντες εκείνους που ερεθίζουν το έντερο και ευνοούν την εμφάνιση συμπτωμάτων από το πεπτικό σύστημα, με κυρίαρχο τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα ή τον πόνο στην κοιλιά, τη δυσπεψία.

Η 29η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος και τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι αρκετά ανησυχητικά: περίπου 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο, με το 40% των γυναικών ηλικίας 35-65 ετών να ταλαιπωρούνται από πόνο στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση και δυσκοιλιότητα. Μάλιστα το 73% των γυναικών που έχουν αυτά τα συμπτώματα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής κ. Μερκούρη Μποδοσάκη, τον κ. Γεώργιο Π. Καραμανώλη, γαστρεντερολόγο της Γαστρεντερολογικής Μονάδας της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», μέλος του ΕΛΙΓΑΣΤ και την κύρια Σοφία Λιπαντετζόγλου, μικροβιολόγο τροφίμων της Danone Hellas, τονίστηκε ότι οι ασθένειες και οι λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν, προληφθούν ή μειωθούν με πρακτικές λύσεις όπως με μία εναρμονισμένη διατροφή που συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή με τη συμβουλή του γιατρού.

Με στόχο τη διερεύνηση της σημασίας των προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) σε συνεργασία με την εταιρεία Danone, διενήργησαν μία παγκόσμια ιατρική πρακτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν εννέα χώρες, πάνω από 2.700 γιατροί και περισσότεροι από 27.000 ασθενείς με προβλήματα στο έντερο, οι οποίοι κατανάλωναν ένα προβιοτικό γιαούρτι, καθημερινά για δύο εβδομάδες.

Στην Ελλάδα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) και την Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ.), όπου συμμετείχαν 137 ιατροί γαστρεντερολόγοι και παθολόγοι και 1.380 ασθενείς.

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης ανακοινώνονται την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Πεπτικού Συστήματος ταυτόχρονα και στις εννέα χώρες που συμμετείχαν.

Αποτελέσματα

Η καταγραφή και αξιολόγηση των ερωτηματολογίων των ασθενών μετά την κατανάλωση του προβιοτικού γιαουρτιού για δύο εβδομάδες έδειξε:

  • Μείωση της δυσκοιλιότητας κατά 74% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα)
  • 74% μείωση της δυσπεψίας (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα)
  • Μείωση της συχνότητας του πόνου στην κοιλιά κατά 72% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα)
  • Μείωση της έντασης του πόνου στην κοιλιά κατά 61% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα με μέτρια έως μεγάλη ένταση)
  • Μείωση της μεγάλης προσπάθειας κατά την κένωση κατά 77% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα)
  • Μείωση της αποβολής σκληρών κοπράνων κατά 81% (σε ασθενείς που παρουσίαζαν το πρόβλημα από συχνά έως πάντα)

Επίσης μετά την κατανάλωση προβιοτικού γιαουρτιού για δύο εβδομάδες:

  • 8 στους 10 δήλωσαν ότι βελτιώθηκε η εντερική τους λειτουργία
  • 8 στους 10 θεωρούν το προβιοτικό γιαούρτι πιο αποτελεσματικό από τα συνήθη γιαούρτια
  • 7 στους 10 παρατήρησαν τη δράση του προβιοτικού γιαουρτιού στην εντερική τους λειτουργία σε λιγότερο από 8 ημέρες
  • 9 στους 10 δήλωσαν ότι θα καταναλώνουν προβιοτικό γιαούρτι στο μέλλον
  • 7 στους 10 δήλωσαν ότι θα συστήσουν το προβιοτικό γιαούρτι σε συγγενείς και φίλους

Πεπτικές διαταραχές- Δυσκοιλιότητα

Οι αιτίες για την εμφάνιση προβλημάτων από το πεπτικό σύστημα είναι κυρίως καθημερινές συνήθειες, όπως η κακή διατροφή, η μειωμένη κατανάλωση νερού, λαχανικών και φρούτων, η έλλειψη άσκησης, που είναι δυνατόν να προληφθούν ή να περιοριστούν. Επίσης, το άγχος και η αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα, όπως τα ταξίδια, προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και ειδικά στην εντερική λειτουργία.

Οι πεπτικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση υγείας και την ποιότητα ζωής. Η δυσκοιλιότητα π. χ. μπορεί να επιφέρει δυσφορία, φούσκωμα και διαταραχές στη συχνότητα των κενώσεων, επηρεάζοντας αρνητικά την αυτοπεποίθηση των πασχόντων και κάνοντάς τους να νιώθουν λιγότερο κοινωνικοί και ελκυστικοί.

Ωστόσο, σε μεγάλο ποσοστό η δυσκοιλιότητα αγνοείται, και μικρό ποσοστό των πασχόντων επιζητά θεραπεία. Σύμφωνα με τη μελέτη καταναλωτών, 44% των γυναικών δήλωσαν ότι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, αλλά με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας μόνο το 15% των ατόμων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Μερικές απλές, αλλά αποτελεσματικές διατροφικές επιλογές, όπως η κατανάλωση φυτικών ινών, ωμών φρούτων και λαχανικών, καθώς και η επαρκής πρόσληψη υγρών και η άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής πεπτικής υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας τονίζει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και ότι η καθημερινή κατανάλωση κλινικά αποδεδειγμένων προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Σε ότι αφορά την φαρμακευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων του πεπτικού, υπάρχουν πολλές θεραπείες, αλλά δεν οδηγούν πάντα στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO):

  • Στην Ευρώπη οι ασθένειες και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος προσβάλλουν περίπου 40 ως 80 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλούν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής.

  • Στην Αμερική οι ασθένειες και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος προκαλούν ετησίως 27 εκατομμύρια ημέρες στο κρεβάτι και 9 εκατομμύρια ημέρες απουσίας από την εργασία. Όλες οι ασθένειες και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος επιφέρουν πάνω από 4 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομείο το χρόνο με αποτέλεσμα 28 εκατομμύρια ημέρες στο νοσοκομείο και αποτελούν το 13% των περιπτώσεων εισαγωγής σε νοσοκομείο.

  • Οι ασθένειες και οι λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος προκαλούνται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που συμπεριλαμβάνουν τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

  • Οι πεπτικές διαταραχές επιφέρουν τεράστια κόστη για την υγεία. Στην Ευρώπη, με στοιχεία που προέρχονται από την Αγγλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, τα προβλεπόμενα άμεσα κόστη ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα έμμεσα κόστη σε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάθε είδος λειτουργικής διαταραχής του πεπτικού συστήματος (δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο, δυσπεψία, φούσκωμα) προσβάλλει περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  • Η λοίμωξη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που μπορεί να είναι προδιάθεση για καρκίνο του στομάχου, προσβάλλει έναν στους δύο ανθρώπους.

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συνήθης μορφή καρκίνου στις βιομηχανικές χώρες προκαλώντας 600.000 θανάτους κάθε χρόνο.

  • Η μέση επικράτηση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι 11% και είναι επικρατέστερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

  • Στις περισσότερες από τις 17 χώρες που μελετήθηκαν, η επικράτηση της λειτουργικής δυσκοιλιότητας είναι πάνω από το 15% στον γενικότερο πληθυσμό με μέγιστο το 34% για τα παιδιά στην Ιταλία.

  • Επιδημιολογικές μελέτες στη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Κορέα, Βραζιλία και Αμερική, δείχνουν την αρνητική επίδραση της δυσκοιλιότητας στην ποιότητα ζωής. Μετρήσεις στις αρνητικές μεταβολές στην ποιότητα ζωής λόγω τέτοιων διαταραχών του πεπτικού συστήματος ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε γυναίκες με εμμηνόπαυση ή σε ασθενείς με ήπια καρδιακή ανεπάρκεια.

  • Σε οξείες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, εκτός του πόνου στην κοιλιά μπορούν επίσης να προκληθούν επιμηκυσμένο έντερο, αιμορροΐδες και ραγάδες.

  • Τα υπακτικά, ένας από τους συνήθης τρόπους αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας, μπορεί να «γίνουν συνήθεια» και με την πάροδο του χρόνου χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Η διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγρά καθώς και η έλλειψη άσκησης μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να συνδεθεί με τη δυσκοιλιότητα.

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) τονίζει ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και ότι η καθημερινή κατανάλωση κλινικά αποδεδειγμένων προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Όσον αφορά στη δυσκοιλιότητα, συμβουλεύει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά και να προτιμάται η κατανάλωση προβιοτικών και τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τα κύρια προϊόντα που μπορεί να περιέχουν προβιοτικά.

Η κατανάλωση τέτοιων κλινικά αποδεδειγμένων προϊόντων είναι ευεργετική για την υγεία του πεπτικού συστήματος και ειδικότερα για την καλή λειτουργία του εντέρου, την καλή αφομοίωση θρεπτικών συστατικών, την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού και τον κατευνασμό ασθενειών του πεπτικού συστήματος: γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα, διάρροια κ.λ.π.

Συμβουλεύει επίσης την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και την επαρκή πρόσληψη νερού.

  • Οι ασθένειες και οι λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως διαφαίνεται έχουν τεράστιο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί, προληφθεί ή μειωθεί με πρακτικές λύσεις όπως με μια εναρμονισμένη διατροφή, έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή με τη συμβουλή του ιατρού.

health.in.gr