H ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στη Σύνοδο των χωρών της ΝΑ Ευρώπης
Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξάγεται στο Πομόριε της Βουλγαρίας. Την Τετάρτη, ο Κ.Καραμανλής συναντάται με τον Μπόρις Τάντιτς.
53
Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου των χωρών μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξάγεται στο Πομόριε της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής προεδρίας.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έφθασε το απόγευμα της Τρίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο, προκειμένου να πάρει μέρος στο δείπνο των ηγετών, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκπροσώπησε την χώρα μας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συνεργασίας.
Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και η προώθηση του περιφερειακού χαρακτήρα της συνεργασίας, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης της περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας και στην εδραίωση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και των λειτουργικών μηχανισμών του. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η μόνιμη εγκατάσταση της γραμματείας του Συμβουλίου στο Σεράγεβο, στο «Σπίτι της Ελληνοβοσνιακής Φιλίας», που έχει δημιουργηθεί με χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης αποφασίστηκε η έναρξη λειτουργίας γραφείου στις Βρυξέλλες που θα εκτελεί χρέη συνδέσμου μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.
Το γραφείο θα ασχολείται με θέματα ανθρώπινου κεφαλαίου και με τα μέσα επικοινωνίας. Σε δύο χρόνια θα αναλάβει και τα διοικητικά ζητήματα του Συμβουλίου. Την διήμερη σύνοδο απασχολεί και η στήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής, η διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.
Επίσης, οι περιφερειακές δράσεις στον τομέα της ενέργειας. Οι ηγέτες της συνεργασίας θεωρούν ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη ήδη διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα εναρμονιζόμενη με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την ανάπτυξη κοινής πολιτικής και στρατηγικής.
Στην σύνοδο δεν παραβρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν. Την ΠΓΔΜ εκπροσωπεί ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ενώ δεν μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Αντ.Μιλόσοσκι.
Στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, η ΠΓΔΜ εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της, ο οποίος είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης της Ελλάδας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της σημείωσε ότι η χώρα μας με χαρά θα υποδεχθεί την ΠΓΔΜ στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς όταν υπάρξει συμφωνία στο θέμα της ονομασίας.
Καθώς η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συζητείται στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών εκφράζουν την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενσωμάτωση τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τις αρχές τις αξίες και τις συνθήκες που τις διέπουν.
Η κ. Μπακογιάννη είχε συνομιλία με τον Σέρβο ομόλογό της, ενώ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την δημιουργία κυβέρνησης που θα προωθήσει τις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ. Στην συνοδό συζητήθηκε και το θέμα του Κοσόβου.
Στην σύνοδο μετέχουν ακόμη οι Αλβανία, Σερβία, Τουρκία, Ρουμανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Κροατία.
Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη στη Σουβάλα στην Αίγινα
- Σέρρες: «Η γυναίκα μου έχει ψυχικά προβλήματα, δεν αντέχω και μένω στο υπόγειο » – Ξεσπά ο σύζυγος της καθηγήτριας
- To brand των γυαλιών ηλίου του Μακρόν κατακλύστηκε από παραγγελίες, έπεσε η σελίδα του – Οι πολιτικοί ως ινφλουένσερ
- Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ: Το γκολ του Γιόβιτς για το 0-1 – Διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ οι Αρκάδες (vid)
- Άγιαξ – Φόλενταμ 2-0: Εύκολη νίκη για τον Αίαντα πριν τον «τελικό» με τον Ολυμπιακό
- Δούρου προς Μητσοτάκη: Κρείττον του λαλείν το σιγάν κ. πρωθυπουργέ