Στη Γερμανία ο Δαλάι Λάμα, πρώτο σταθμό ευρωπαϊκής περιοδείας
Ο Δαλάι Λάμα βρίσκεται στη Γερμανία για πενθήμερη επίσκεψη που εξοργίζει την Κίνα εξαιτίας προγραμματισμένης συνάντησης του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ με υπουργό της κυβέρνησης και βουλευτές. Αυτονομία, όχι ανεξαρτησία για το Θιβέτ, επαναλαμβάνει ο Δαλάι Λάμα.
51
Ο Δαλάι Λάμα βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης στη Γερμανία για πενθήμερη επίσκεψη που προκαλεί την έντονη διαμαρτυρία της Κίνας, εξαιτίας της προγραμματισμένης συνάντησης πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ με υπουργό της κυβέρνησης και βουλευτές.
Ο Δαλάι Λάμα -ο οποίος ξεκίνησε την περιοδεία του στη Γερμανία από τη Φρανκφούρτη- πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο με την υπουργό Ανάπτυξης και Συνεργασίας Χαϊντεμαρί Βίτσορεκ-Τσόιλ στο Βερολίνο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Κίνας.
Το πρωί της Πέμπτης ο Δαλάι Λάμα παρακάθισε σε πρόγευμα που παρέθεσε ο Ρόλαντ Κοχ, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του στη Φρανκφούρτη. Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ επέκρινε την καταστολή των διαδηλώσεων από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας τον Μάρτιο στο Θιβέτ.
«Όπως στο παρελθόν, η αντίδραση των κινεζικών Αρχών στα γεγονότα στη Λάσα ήταν η καταστολή. Είναι λυπηρό» δήλωσε ο Δαλάι Λάμα λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη.
Επανέλαβε ότι δεν ζητά την ανεξαρτησία, αλλά την αυτονομία του Θιβέτ, και ότι οι Θιβετιανοί επιθυμούν να ζουν αρμονικά με την Κίνα. «Η πραγματική αρμονία πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη βασίζεται στην ισότητα. Έως σήμερα δεν υπάρχει αυτό» είπε ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει εξόριστος στη βόρεια Ινδία από το 1959.
Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία, ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκεία σε τέσσερις πόλεις πριν μεταβεί στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Η Κίνα έχει προειδοποιήσει τη Γερμανία να μην προσφέρει στον Δαλάι Λάμα «βήμα για την αποσχιστική του δράση».
Την Τετάρτη το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Δαλάι Λάμα με την υπουργό Ανάπτυξης και Συνεργασίας Χαϊντεμαρί Βίτσορεκ-Τσόιλ, καθώς και με Γερμανούς βουλευτές.
«Ο Δαλάι Λάμα δεν είναι ένας συνήθης μοναχός, αλλά πολιτικός εξόριστος με αντικινεζική και αποσχιστική δράση στο εξωτερικό με πρόσχημα τη θρησκεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυτονομία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κινεζική πρεσβεία.
«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συνάντηση του Δαλάι Λάμα με μέλος της γερμανικής κυβέρνησης» δήλωσε ξανά ο σύμβουλος της πρεσβείας της Κίνας στο Βερολίνο την Πέμπτη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Οι συνομιλίες με την Χαϊντεμαρί Βίτσορεκ-Τσόιλ και μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα γίνουν στις 19 Μαΐου, όταν ο Δαλάι Λάμα εκφωνήσει ομιλία στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο. Η συνάντηση με την υπουργό πιθανώς θα διεξαχθεί εκτός του υπουργείου Ανάπτυξης και Συνεργασίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που θέλει να είναι άκαμπτη στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρχισε την Τρίτη επταήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική. Επίσης δεν προβλέπειται συνάντηση του Δαλάι Λάμα με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Η Μέρκελ είχε μια ιδιωτική συνάντηση στα τέλη Σεπτεμβρίου με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου. Η συνάντηση προκάλεσε σοβαρή κρίση στις διμερείς σχέσεις που εκδηλώθηκε με σειρά ακυρώσεων σινο-γερμανικών συναντήσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Μάτι: Την απόρριψη των αιτήσεων για μείωση ποινής προτείνει η εισαγγελέας
- Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση Δεκεμβρίου – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ
- Άγιαξ – Ολυμπιακός με Bet Builder και Ενισχυμένες Αποδόσεις στην Betsson (28/1)
- Σε κοινό βηματισμό Υπουργείο και Δήμοι για κλίμα και ασφάλεια-Καίριος ο ρόλος της ΚΕΔΕ
- Ρουμανία – Ελληνίδα πρέσβης: Το συντομότερο ο επαναπατρισμός των οπαδών του ΠΑΟΚ που έχασαν τη ζωή τους
- Τα δάκρυα και η ντροπή: Η Κλερ Ντέινς δεν μπορούσε να διαχειριστεί ότι έμεινε έγκυος στα 44 της χρόνια