Την «απόσυρση» αντιαισθητικών κτιρίων προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ
Νομοθετική ρύθμιση που ορίζει την «απόσυρση» (μετασκευή ή κατεδάφιση) αντιαισθητικών κτιρίων σε τουριστικά ευαίσθητες περιοχές, σε αξιόλογους οικισμούς και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρέχοντας ειδικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες.
43
Νομοθετική ρύθμιση που ορίζει την «απόσυρση» αντιαισθητικών κτιρίων σε τουριστικά ευαίσθητες περιοχές, σε αξιόλογους οικισμούς και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σύμφωνα με το Βήμα, η σχετική ρύθμιση θα προβλέπει την παροχή κινήτρων -και χρηματοδότησης- για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου είτε να τα μετασκευάσουν είτε ακόμα και να τα κατεδαφίσουν, ενώ θα περιλαμβάνει και κατευθύνσεις για τον τρόπο επισήμανσης και επιλογής των «αταίριαστων» κτιρίων.
Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά την επικείμενη θεσμοθέτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό.
«Η απόσυρση αφορά κτίρια που ενοχλούν αισθητικά το περιβάλλον και μπορεί να αποδώσει σε περιοχές φυσικού κάλλους, σε αξιόλογους οικισμούς, σε τουριστικές και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, καθώς και σε υποβαθμισμένες περιοχές» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕΕυ. Μπαλτάς, τονίζονταςότι το όλο εγχείρημα θα αναλάβει ειδική επιτροπή, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, που θα καταγράψει αυτά τα κτίρια και θα προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Η διαδικασία της «απόσυρσης», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, περιλαμβάνει την αποζημίωση των ιδιοκτητών των κτιρίων αυτών είτε με χρήματα είτε με μεταφορά συντελεστή δόμησης, ενώ θα προβλέπεται κατά περίπτωση είτε η απαλλοτρίωση και κατεδάφιση του ακινήτου είτε η αλλαγή χρήσης του, δηλαδή ένα παλαιό εργοστάσιο μπορεί να μετατραπεί σε τουριστικό κατάλυμα, είτε η αλλαγή χρήσης του χώρου στον οποίο βρίσκεται το κτίριο.
Στα οικονομικά κίνητρα που πρόκειται να δοθούν στους ιδιοκτήτες προβλέπεται χρηματική αποζημίωση για την ολική ή τη μερική κατεδάφιση του κτιρίου με βάση την αντικειμενική του αξία, ενώ μελετώνται και ειδικές ενισχύσεις για μετασκευές και αναπλάσεις. Οι δαπάνες κατεδάφισης, ανάπλασης και αναβάθμισης των κτισμάτων στην περίπτωση επιχειρήσεων θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από την Εφορία ως επενδυτικές δαπάνες, ενώ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δαπάνες αυτές αφορούν κατοικίες θα βαρύνουν το Δημόσιο.
Ουσιαστικά, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ ο υπάρχων νόμος 3201/2003 του υπουργείου Αιγαίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πάνος Ρούτσι: Βρισκόμαστε εδώ για να μη συνηθίσουμε τον θάνατο
- Τι είναι τελικά «φίλος» για το Instagram
- Ασήμι: Πώς μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα
- Βιγιαρεάλ – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Στην κορυφή η «βασίλισσα» με ηγετικό Εμπαπέ!
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 25.01.2026]
- Τραγωδία στην Πάτρα – Nεκροί δύο νέοι σε τροχαίο στην Παραλία

