51

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών έδωσαν από το Λουξεμβούργο το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί με την αμερικανική κυβέρνηση τους όρους για την κατάργηση της βίζας (visa waiver program) στα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απευθύνει έκκληση-προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη να αποφύγουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση από το καθεστώς της υποχρεωτικής έγκρισης αδειών εισόδου.

Εντούτοις, κόντρα στη γραμμή της Κομισιόν για ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα της βίζας, η Λετονία και η Εσθονία υπέγραψαν προσφάτως με την αμερικανική κυβέρνηση πρωτόκολλα διμερών συμφωνιών για την κατάργηση της βίζας στα ταξίδια των πολιτών τους προς τις ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση της Τσεχίας που εξόργισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναν αριθμό παλαιότερων κρατών-μελών της ΕΕ υπογράφοντας πρώτη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για να «απαλλαγεί» από τη βίζα με αντάλλαγμα ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών για επιβάτες αεροπορικών πτήσεων.

Το υπάρχον πρόγραμμα κατάργησης της βίζας επιτρέπει σε πολίτες από τις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και άλλα σημεία του κόσμου την είσοδο στις ΗΠΑ δίχως βίζα, όμως εξαιρεί την Ελλάδα και τα 11 από τα 12 νεότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τη Σλοβενία.

Η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ταξιδιωτών αποτελεί σημείο-κλειδί στις συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ζητά πρόβαση στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει το BBC.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που συνεδρίασαν την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο ζητούν από την Κομισιόν να επιληφθεί των ανησυχιών ότι τα αιτήματα που προβάλλουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της ασφάλειας έρχονται σε σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επεκτείνεται η αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Στο Λουξεμβούργο συμφωνήθηκε επίσης σε υπουργικό επίπεδο να αναβαθμιστεί η ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική νομοθεσία ώστε να καταστεί ποινικό αδίκημα σε όλα τα κράτη-μέλη η υποκίνηση σε βία και η στρατολόγηση ανθρώπων για επιθέσεις.

Η σχετική συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών καθιστά πιο εύκολο για την αστυνομία το κλείσιμο δικτυακών τόπων που χειρίζονται εξτρεμιστικές οργανώσεις και το κυνήγι υπόπτων για εκπαίδευση εν δυνάμει τρομοκρατών, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ