28

Λουκέτο μπαίνει ξανά σε ολόκληρη τη χώρα, με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων να κορυφώνονται την Τετάρτη με τη μεγάλη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στην οποία θα συμμετάσχουν μηχανικοί, νομικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι.

 Διαβάστε: Αναλυτικά το απεργιακό δελτίο

Μέσα στο γενικό κλίμα απεργιακού «πυρετού» εισήλθε τη Δευτέρα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα συνεδριάζουν εκ νέου για να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, μετά την κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αθήνας τη Δευτέρα. Πάντως, αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς υπάρχει απόφαση για απεργία έως την Τετάρτη.

Κινητοποιήσεις και από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, οι οποίοι αντιτίθενται στη διάλυση του Ταμείου τους και στην ένταξή τους στον ΟΑΕΕ. Την Τετάρτη θα είναι κλειστά τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα.

Ως προς τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, την Παρασκευή η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε νέες επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ως τις 19 Μαρτίου. Παράνομες οι… μελλοντικές απεργίες της ΓΕΝΟΠ, συνεχίζονται όμως με ευθύνη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων.

Απεργιακή «παράλυση»

Την Τρίτη απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στους ΟΤΑ και στις εφορίες. Οι μηχανικοί πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Επίσης η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο. 

Την Τέταρτη στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ συμμετέχουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ), στις αερομεταφορές, στα πλοία, στα λιμάνια, στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), στα ασφαλιστικά ταμεία, στις ΔΟΥ, στα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) όλων των βαθμίδων (οι δάσκαλοι με 48ωρη απεργία), στα νοσοκομεία, στις οικοδομές, στις βιομηχανίες, βιοτεχνίες, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 16.00 έως τις 20.00, κατά την τετράωρη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ματαιώσεις και αλλαγές προγραμματίζονται από Ολυμπιακές Αερογραμμές και Aegean και για την υπόλοιπη ημέρα.

Συνεχίζουν επίσης την απεργία τους οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι δικαστικοί επιμελητές και οι μηχανικοί. Στην απεργία συμμετέχουν οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί, οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρομεσαίοι έμποροι.

Σε ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου αναφέρεται η απεργία των μηχανικών στις 19-20 Μαρτίου και η αποχή όσων συμμετέχουν σε δημοπρασίες και επιτροπές από τις 17 έως και τις 20 Μαρτίου.

Το ΤΕΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και τονίζει ότι «δεν αναγνωρίζουμε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ξεπερνά τα όρια των δημοκρατικών, συνταγματικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, να ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία».

Σε 24ωρη απεργία και οι δημοσιογράφοι, λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει οι Ενώσεις. Όπως σημειώνει η ΠΟΕΣΥ: «Με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων απαντούν οι δημοσιογράφοι, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να αντισταθούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους της χώρας στην κυβερνητική πολιτική που αποσκοπεί, στην ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος, την υπονόμευση των Ταμείων και την κατάργηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

Προβλήματα και στα λιμάνια λόγω της 5ωρης στάσης εργασίας των λιμενεργατών. «Λουκέτο» σε όλα τα βενζινάδικα.

Την Πέμπτη και Παρασκευή συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι και οι δάσκαλοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ