Νέα Υόρκη: Η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο φυματίωσης σε ορισμένους μεσήλικες καπνιστές, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition.

Η τελική ανάλυση έδειξε ότι η βιταμίνη Ε δεν επηρεάζει τις πιθανότητες φυματίωσης στους καπνιστές. Σε άτομα που κάπνιζαν τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα και κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ωστόσο, τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε διπλασίαζαν τον κίνδυνο.

Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται ευρέως ως διατροφικό συμπλήρωμα διότι πιστεύεται ότι ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία. Ωστόσο έρευνες σε ανθρώπους έχουν παρουσιάσει απρόβλεπτα αποτελέσματα της βιταμίνης Ε σε διάφορα λοιμώδη νοσήματα.

Για να μελετήσουν την επίδραση της χρήσης συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε στον κίνδυνο εκδήλωσης φυματίωσης, οι Δρ Χαρρι Χεμιλα και Τζαακο Καπριο από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ανέλυσαν στοιχεία από την έρευνα ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention).

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 29.023 άνδρες καπνιστές, 50-69 ετών, που με τυχαία επιλογή έπαιρναν καθημερινά διατροφικά συμπληρώματα που περιείχαν βιταμίνη Ε, β-καροτένη, βιταμίνη Ε μαζί με β-καροτένη, ή ανενεργό εικονικό συμπλήρωμα.

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της έρευνας, διαγνώστηκαν 174 περιπτώσεις φυματίωσης. Συνολικά, ούτε η βιταμίνη Ε ούτε η β-καροτένη επηρέαζαν τον κίνδυνο φυματίωσης.

Ωστόσο, ο συνδυασμός καπνίσματος 20 τσιγάρων ημερησίως και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε συμπληρώματα βιταμίνης C και βιταμίνης E διπλασίαζε τον κίνδυνο φυματίωσης. Η περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι ο αυξημένος κίνδυνος περιοριζόταν στο πρώτο έτος μετά την έναρξη της λήψης του συμπληρώματος της βιταμίνης Ε.

Αν και η βιταμίνη Ε, μπορεί να είναι ωφέλιμη για περιορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, αυτές οι ομάδες είναι πιο αχνά καθορισμένες επί του παρόντος.

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε από τον γενικό πληθυσμό θα πρέπει να αποθαρρυνθεί διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για ορισμένα άτομα.

health.in.gr